Сврљишка грађанска читаоница

На данашњи дан, 17. јуна 1935. године, у Сврљигу је основана Градјанска књижница и читаоница, која је била устројена према прописима Министарства просвете из 1924. године.





О првој сврљишкој библиотеци, наравно не рачунајући оне при црквама на подручју сврљишког краја, у књизи Успон Сврљига износе се подаци о броју чланова, било их је те 1935. године – 20, и да је у благајни Градјанске књижнице било на крају године оснивања 4.438 динара. Аутор не наводи са колико је књига располагала тадашња библиотека, али се зна да је тадашњи председник читаонице и књижнице био Жика Дикић а секретар и благајник Живојин С. Илић, ћурчија, који је ову функцију вршио и у многим другим тадашњим градјанским удружењима ове вароши. 





У том периоду је покренута иницијатива да се у Сврљигу подигне „културни дом“, који су подржали трговци и занатлије Сврљига, али, као што се то поновило и у другој половини прошлога века са идејом о изградњи дома културе у Сврљигу или на почетку овог века са реконструкцијом данашњег Културног центра из средстава Националног инвестиционог плана, све се завршило на иницијативи.





1

Хотел Палас, кафана, али и стециште културних догадјања, тридесетих…

Реконструкција Културног центра из средстава НИП-а била је, скоро решена ствар, уредјени су пројекти, али пред сам почетак реализације дошло је до промена у руководећем тиму Националног инвестиционог плана и све је пало у воду, осим што је остала табла на којој је чак и исписано да се ово здање реновира средствима НИП-а. Срећом, реконструкцију културног здања, али у скромнијем обиму, припомогла је општина Сврљиг, захваљујући разумевању актуелног општинског руководства.





А, што се тиче годишњице Грађанске књижнице и читаонице, ваља напоменути да је пре рата било библиотека и у сврљишким селима, што данас није случај. Данашња библиотека при Културном центру Сврљиг располаже са близу 18.000 књига, а највећи број читалаца, односно чланова библиотеке су ученици – основци и средњошколци и студенти. При данашњој библиотеци постоји и читаоница, која располаже са једним бројем једне дневне новине и једним недељником, а на располагању градјанству је и већи број књижевних часописа, као и књижевни часопис Бдења у издању Културног центра.

Подели са пријатељима