Мајска изложба слика 2021

Завирите у свет уметничких дела сликара најлепше општине у Србији

Деветнаеста традиционална Мајска изложба слика приказује ликовна остварења завичајних ликовних стваралаца поводом Дана општине Сврљиг. Од 2002. године започело је време подстицања и представљања уметничких напора и стваралачког прегнућа наших завичајних ликовних уметника. Сваке године публици се представљала одређена група стваралаца која је кроз своју личну поетику ликовним средствима изражавања приказивала завичајно као универзално. Ове године плејаду сјајних уметника који својим радом и делима детерминишу уметнички карактер и суштину изложбе, одређујући јој значај повода, сачињавају ликовни ствараоци: Драган Радоњић, Миљан Миленковић, Срђан Станишић, Милош Веселиновић, Милош Митић, Владимир Цветковић,  Марко Никодијевић, Сашка Петковић, Божица Милојевић, Катарина Лазић и Зорана Каратовић.

Иако већина уметника припада генерацији младих који су у процесу афирмације, сликари су разноликим уметничким поступцима, техникама и разнородношћу тема, утиске из окружења и свог унутрашњег света успешно транспоновали у говор ликовних елемената, стварајући дела завидног естетског нивоа.

Збиром остварених радова провејава свежина непосредног казивања, али и уверљива материјализација ликовне идеје која сведочи о упечатљивим вредносним домашајима.

[SSB]

О Ауторима

Божица Милојевић

Рођена je 1992. године у Нишу. Основне и мастер студије завршила је на Факултету уметности, Универзитета у Нишу. Учествовала је на преко 30 групних изложби у Србији и дијаспори. Остварила је неколико самосталних изложби у Србији. Живи у Нишу.

Владимир Цветковић Ђуза

Рођен је 1988. године у Нишу. Средњу Уметничку школу завршио је у Нишу. Студирао је графички дизајн и дипломирао 2011. године. Учествовао је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Драган Радоњић

Рођен је 1961. године у Сврљигу. Дипломирао је модни дизајн у Загребу. Мастер студије завршио је на Мегатренду. Своје радове више пута је излагао у земљи и иностранству. Живи у Нишу.

Зорана Каратовић

Рођена је 1996. године у Нишу. Завршила је Технолошки факултет у Лесковцу, смер – Индустријски дизајн текстилних производа.

Катарина Лазић

Рођена је 1996. године у Нишу. Завршила је Средњу уметничку школу у Нишу, смер ликовни техничар. Учествовала је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Марко Никодијевић

Рођен је 1990. године у Нишу. Завршио је Средњу уметничку школу у Нишу, смер ликовни техничар. Живи у Сврљигу.

Милош Веселиновић

Рођен је 1979. године у Сврљигу. Аматерски се бави сликарством. Живи у селу Околиште.

Милош Митић

Рођен је 1981. године у Сврљигу. Завршио је факултет за менаџмент. Аматерски се бави сликарством. Учествовао је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Миљан Миленковић

Рођен је 1979. године у Сврљигу. Завршио је Средњу уметничку школу у Нишу. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Приштини, смер сликарство. Учествовао је на већем броју ликовних колонија у Србији, Бугарској и Македонији. Живи у Сврљигу.

Сашка Петковић

Рођена је 1991. године. Завршила је Средњу уметничку школу, смер техничар дизајна текстила и Високу школу за васпитаче у Алексинцу. Живи у Сврљигу.

Срђан Станишић

Рођен је 1979. године у Зајечару. Аматерски се бави сликарством. Живи и ради у Сврљигу као професионални ватрогасац у ВСО Сврљиг.

Повратак на насловну страну: