Мајска изложба слика сврљишких сликара 2020

Завирите у свет уметничких дела сликара најлепше општине у Србији

Добро дошли на Мајску изложбу ликовних дела сврљишких уметника уприличену за Дан наше општине коју овог пута виртуелно приказујемо!

Надамо се да ће приказани уметнички садржај оплеменити и обогатити ваш духовни свет. Уживајте у лепоти уметничких дела!

 

Осамнаеста традиционална Мајска изложба слика сврљишких сликара представља ликовна остварења завичајних ликовних стваралаца. Презентовањем ликовних радова поводом Дана општине Сврљиг од 2002. године започело је време подстицања и представљања уметничких напора и стваралачког прегнућа наших завичајних ликовних уметника. Од тада публици се сваке године представљала одређена група стваралаца која је кроз своју личну поетику ликовним средствима изражавања приказивала завичајно као универзално. Плејаду сјајних уметника који су својим радом и делима детерминисали уметнички карактер и суштину ове изложбе одредили су значај повода, а сачињавају је ликовни ствараоци: Божица Милојевић, Владимир Цветковић Ђуза, Драган Радоњић, Душан Васић, Зорица Бранковић Басарић, Катарина Лазић, Милош Веселиновић, Миљан Миленковић, Наташа Ћирић, Сашка Петковић, Синиша Милојковић и Срђан Станишић.

Радови су подстакнути амбијенталном лепотом у којој су отелотворени, али је значајан број и оних сликара који су остали верни свом унутрашњем свету, не мењајући битно ликовни рукопис нити иконографски садржај слика.Непоновљиви сликарски гест и широк дијапазон боја су само део свеукупног колорита који укључује и однос уметника према природи и завичају. Збиром остварених радова провејава свежина непосредног казивања, али и уверљива материјализација ликовне идеје која сведочи о упечатљивим вредносним домашајима.
Представљамо вам каталог виртуелне изложбе. Начините први корак, крените путем сликарског стваралаштва и осетите све чари уметничких дела.

[SSB]

О Ауторима

Божица Милојевић

Рођена je 1992. године у Нишу. Основне и мастер студије завршила је на Факултету уметности, Универзитета у Нишу. Учествовала је на преко 30 групних изложби у Србији и дијаспори. Остварила је неколико самосталних изложби у Србији. Живи у Нишу.

Владимир Цветковић Ђуза

Рођен је 1988. године у Нишу. Средњу Уметничку школу завршио је у Нишу. Студирао је графички дизајн и дипломирао 2011. године. Учествовао је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Драган Радоњић

Рођен је 1961. године у Сврљигу. Дипломирао је модни дизајн у Загребу. Мастер студије завршио је на Мегатренду. Своје радове више пута је излагао у земљи и иностранству. Живи у Нишу.

Душан Васић

Рођен је 1944. године у Лабукову код Сврљига. Учитељску школу завршио је у Алексинцу. Аматерски се бави сликарством. Учествовао је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Зорица Бранковић Басарић

Рођена је 1964. године у Зајечару. Завршила је Филозофски факултет у Нишу, специјализирала библиотекарство у Београду. Аматерски се бави сликарством од основне школе. Своје радове излагала је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Катарина Лазић

Рођена је 1996. године у Нишу. Завршила је Средњу уметничку школу у Нишу, смер ликовни техничар. Учествовала је на неколико колективних изложби. Живи у Сврљигу.

Милош Веселиновић

Рођен је 1979. године у Сврљигу. Аматерски се бави сликарством. Живи у селу Околиште.

Миљан Миленковић

Рођен је 1979. године у Сврљигу. Завршио је Средњу уметничку школу у Нишу. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Приштини, смер сликарство. Учествовао је на већем броју ликовних колонија у Србији, Бугарској и Македонији. Живи у Сврљигу.

Наташа Ћирић

Рођена је 1967. године у Нишу. Учитељски факултет завршила је 2004. године, а мастерирала педагогију 2013. године. Аматерски се бави сликарством. Живи у Нишу.

Сашка Петковић

Рођена је 1991. године. Завршила је Средњу уметничку школу, смер техничар дизајна текстила и Високу школу за васпитаче у Алексинцу. Живи у Сврљигу.

Синиша Милојковић

Рођен је 1954. године у Попшици. Своје радове излагао је више од 50 пута у градовима у Србији и у иностранству. Учествовао је на више колонија у Србији. Живи у Нишу.

Срђан Станишић

Рођен је 1979. године у Зајечару. Аматерски се бави сликарством. Живи и ради у Сврљигу као професионални ватрогасац у ВСО Сврљиг.

Повратак на насловну страну: