Дани Гордане Тодоровић

Традиционална песничка манифестација Дани Гордане Тодоровић, која је доживела тродеценијску зрелост, започела је Горданиним књижевно-песничким сусретима у Драјинцу, родном селу песникиње. Из Бора је (03.09.1973) потекао предлог песника Милена Миливојевића, рођеног у Драјинцу, да Народни универзитет слично књижевно вече организује и у Сврљигу на дан песникињиног рођења 6. октобра, чиме би се поред обележавања изласка из штампе њене најобимније књиге означила и четрдесетогодишњица њеног живота. У другом делу песничке вечери био је предвиђен наступ младих, неафирмисаних књижевних стваралаца, који су тек закорачили у свет ове уметности: Зорана Вучића из Бучума, Радослава Раденковића из Плужине, Русомира Арсића из Извора и других младих аутора чији би задатак био неговање поетске речи.

Поред низа тачака које су чиниле предлог понуде одржавања манифестације, значајне су оне које су се односиле на отварање дискусије о Горданином поетском стваралаштву, популарисање њених књига непосредним упућивањем посетилаца вечери на њене стихове, изнедрене кованице и слично. Овај предлог је несумњиво био иницијална тачка са које се наставило доплитање и неговање поетског венца Гордане Тодоровић у њеном завичају и даривање српској култури.

Организујући Дане Гордане Тодоровић у Сврљигу манифестација је постепено добијала традиционални карактер са циљем афирмисања младих књижевних стваралаца. Током времена мењала је свој назив: Сусрети песника Југославије, Горданино пролеће (од 1983-1988. године), Југословенски песнички сусрети Дани Гордане Тодоровић (од 1989-1991. године), а од распада СФРЈ (1992. године) само песнички сусрети Дани Гордане Тодоровић.

Радослав Раденковић, Злата Коцић, Зоран Вучић, Русомир Арсић, Обрен Ристић и многи други млади песници-учесници сада су већ значајни српски књижевни ствараоци чија су дела заступљена у антологијама, уџбеницима, красе фондове библиотека у земљи и иностранству ( многа од њих су преведена на више језика) и својом књижевно-уметничком и сазнајном вредношћу плене душу читалаца. Изузетном стваралачком енергијом сврљишки аутори већ тридесет година успешно негују песничку манифестацију посвећену овој значајној завичајној поетеси, покрећући многе личности из света књижевне уметности да се дугорочно определе за чување и неговање поетских вредности. Установљењем награде Гордана Тодоровић млади аутори потпуно видљиво исказују свој дар и креативност на сцени књижевне уметности.

Делатност ових аутора је дар за све будуће генерације заинтересоване за ову свестрану и свеобухватну проблематику, којој се они несебично предају, испредајући традиционалну песничку нит ове песничке манифестације.

Подели са пријатељима

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin