Асоцијација књижевних часописа

У петак, 05.12.2008. у 14,00 у Прес центру Сајма књига у Нишу одржана је прва конвенција часописа и публикација за књижевност, уметност и културу са циљем оснивања Асоцијације.

Учествовали су уредници и представници Корака/Крагујевац (Мирко Демић), Повеље/Краљево (Живорад Недељковић, Верослав Стевановић, Ана Гвозденовић), Културе/Београд (Драгана Мартиновић), Нашег трага/Велика Плана (Милан Р. Симић, Зоран Б. Маринковић), Think Tanka/Лесковац (Саша Стојановић), Нашег стварања/Лесковац (Јован Пејчић, Виолета Здравковић), Бдења/Сврљиг (Зоран Вучић, Обрен Ристић), Pressinga/Ниш (Дејан Стојиљковић) и Градине/Ниш (Зоран Пешић Сигма, Стана Динић Скочајић, Снежана Божић). Подршку оснивању конвенције дали су писмено и Јован Зивлак (Златна греда), Срђан В. Тешин (Северни бункер, Plastelin.com), Енес Халиловић (Књижевни лист Сент), Владимир јагличић (Липар), Горан Карановић (Književnost.org), Здравко Кецман (Књижевник).

После занимљивог и конструктивног разговора конвенција је усвојила неколико предлога:

– Да у Асоцијацију треба укључити све часописе и публикације у Србији (независно од тога да ли је часопис књижевног, уметничког или научног карактера)

– Да Асоцијацију треба основати као удружење грађана (невладину организацију) и да статут треба направити у складу с позитивним законима Републике Србије

– Циљ Асоцијације да штити еснафске интересе часописа и публикација, да организује бољу међусобну комуникацију, да репрезентује књижевна, уметничка, културолошка издања код државних и локалних власти (да буде активан субјект у Комисији Министарства културе Републике Србије), да промовише законитост и професионалну тачност и послује у свим доменима права интелектуалних својина.

– Да се донесе програм рада који би укључио сарадњу часописа на заједничким промоцијама, наступу на сајмовима, сарадњу на дистрибуцији часописа како у Србији, тако и иностранству и славистичким центрима, затим израду сајта, препоруке око висине ауторских хонорара, итд

– Да радну групу за припремање и сазивање оснивачке скупштине Асоцијације чине Мирко Демић, Саша Стојановић и Зоран Пешић Сигма

Овом приликом позивамо редакције свих часописа да се пријаве и укључе у процес формирања Асоцијације. Информације: asocijacija.casopisa@gmail.com .

Подели са пријатељима