DRUGI PIŠU: POČELA OBNOVA SVRLJIŠKE CRKVE

Donatori po drugi put pomažu hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene

SVRLJIG – Posle osamdeset godina od izgradnje, u Svrljigu je počela obnova crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Crkva je, posle dvogodišnje izgradnje, osvećena početkom zime 1928. godine i do dana današnjeg je zadržala prvobitni izgled. 
– Pre nekoliko godina okrečena je fasada i postavljen dobar bakarni pokrivač, ali je spoljašnja fasada, od brdskog peska popustila i ovo je krajnje vreme da se nešto uradi, kaže starešina ove crkve i svrljiškog namesništva otac Dragiša Jovanović. Novac za početak radova, oko 1,4 miliona dinara obezbedila je opština i za taj iznos su ugovoreni poslovi na obnovi samo fasade. Hram, posvećen svetom caru Konstantinu, rođenom u susednom Nišu, podignut je dobrovoljnim prilozima Svrljižana, ali i imućnijih ljudi iz Niša i svih ondašnjih državnih organa. 
– Najveći dobrotvor u ono vreme bio je Aleksa Ivanović, ekonom iz Prekonoge, koji je ustupio zemljište za ovaj hram, deda našeg uglednog sugrađanina Živorada Aleksića, kaže Jovanović. 
U unutrašnjosti crkve, pored table o najvećem ktitoru, postoje i dve mermerne table sa uklesanim imenima ostalih dobrotvora. Među njima su bile i ruske izbeglice, porodica apotekara Aleksandara Kuznjecova.

SPISAK STARIH I NOVIH DOBROTVORA
Na spisku “dobrotvora crkve svrljiške” od pre 80 godina navode se imena nj. p. episkop niški Dositej, Đoka Jovanović, rentijer iz Niša, rodom iz svrljiškog kraja, pa ime Ace Stojanovića, predsednika Narodne skupštine, Dragoljuba Sibinovića, industrijalca iz Knjaževca, imena većeg broja članova svrljiških porodica Dikić, Petković, Nikolić, Golubović… Današnji kritori su i neki ugledni svrljiški privrednici, poput Bore Jovića i LJubiše Dodića, koji će dati po 50.000 dinara. I druge njihove kolege takođe najavljuju pomoć obnovi hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Izgradnju crkve su pomogle i ondašnje državne institucije poput Ministarstva vera, Niški okružni i oblasni odbor, Svrljiški sreski odbor, niška opština, Knjaževačka zadruga za kredit i štednju, Osnovna škola, Građanska knjižnička čitaonica, Lovačko udruženje, manastir Sveti Arhangeli itd. 
– Uvereni smo da će se i za obnovu crkve javiti naši sugrađani, dobrotvori, svrljiški privredni kolektivi, a zašto da ne i svrljiške “državne” institucije, naglašava Jovanović. 
Za deceniju i po na području Svrljiškog namesništva obnovljeno je i iz temelja podignuto nekoliko crkava (Niševac, Drajinac, Lalinac i Prekonoga), a u toku je obnova i manastira i manastirskog kompleksa Svetog arhangela Gavrila, smeštenog ispod LJubovnika, između svrljiških sela Popšice i Pirkovca, gde je dosta urađeno zahvaljujući pre svega velikom zalaganju i odricanju jeromonaha Varnave, igumana ovog jedinog manastira, u svrljiškoj opštini. 
D. P. (Sina)

Подели са пријатељима