ИЗБОР ЗА НАЈЛЕПШУ ПЕРАШКУ – НАЈРАДОСНИЈЕ ЗА ДЕЦУ

Највећи хришћански празник Васкрс, који припада групи тзв. покретних празника, и никад не „пада“ пре Благовести (7. април) нити после Ђурђевдана (6. маj), укључује и магијску употребу биља (фарбање јаја) и значајну улогу жена у обичају украшавања васкршњих јаја. Преносећи деци вештине фарбања васкршњих јаја, жене остварују васпитну улогу упознавања са породичним традиционалним духовним вредностима, народном мудрошћу и филозофијом живота. Креативност и радост учествовања најмлађих у васкршњим обичајима и украшавању перашки има посебан значај за очување традиционалних и породичних вредности у сврљишком крају.

Центар за туризам, културу и спорт ове године организује избор за најуспешније украшено васкршње јаје, које се може осликати било којом техником украшавања. Три најуспешнија учесника биће награђена. Право на учешће имају деца предшколског узраста и ученици основне школе. Сваки учесник доноси осликану перашку коју размењује за киндер јаје – дар Центар за туризам, културу и спорт. Они креативнији учесници васкршњих радости могу понети и цртеж перашке. Жири ће одлучити о најуспелијим радовима, који ће бити изложени и које ће заинтересована публика моћи да види у холу Центра за туризам, културу и спорт. Средства прикупљена на аукцији дечјих васкршњих радова биће употребљена у хуманитарне сврхе у сарадњи са хуманитарним удружењем Хумано срце Сврљиг.

Учесници се могу пријавити на телефоне: 018 821 059 и 069 24 22 647, на којима се могу информисати када и где донети перашке.

Подели са пријатељима