„Гордана Тодоровић“ – Светлани Велмар Јанковић

БЕОГРАД – Нашој признатој књижевници, академику Светлани Велмар Јанковић данас је уручена награда „Гордана Тодоровић“ коју општина Сврљиг додељује женама писцима у знак сећања на њихову мештанку, неправедно заборављену поетесу по којој признање носи име.

Захваљујући на награди, која је ове године пети пут додељена, Велмар Јанковић је на свечаности уприличеној у Српском књижевном друштву, захвалила и Гордани Тодоровић на стиховима које је написла, прочитавши завршни део њене песме „Ако то некога занима“.

Неправда је што заборав прети да премрежи име не само те песникиње, већ и многа друга крупна имена наше послератне књижевности и културе, рекла је добитница награде присећајући се да памти младалачку силуету песникиње како касних педесетих, или раних шездесетих година улази у редакцију некадашњег часописа „Књижевност“.

„Остављала је свој рукопис на редакцијски сто, није седела, много је журила… Њене песме су моћно ођкивале у том времену пре више од пет деценија, донеле су јој Бранкову награду и изгледало је да ће Гордана наставити неким од путева упоредних са оним које су већ били поплочали Десанка Максимовић или Стеван Раичковић“, рекла је Велмар Јанковић.

Њен песнички језик богато метафоричан, разоткривао је, како је рекла, снажан песнички дар. „Данас, готово три десетлећа после њене смрти, 1979. године, четири њене збирке које нам је оставила носе неку сјајну илузију наде , како би рекао, Дис…Обележена временом у којем је живела, Гордана Тодоровић му измиче, надраста га, пошто остаје непоновљива по способности да искаже, испреплетане, радост и суровост постојања у песничким метафорама којих, таквих, нема ни пре ни после ње у српској поезији од Другог светског рата“, рекла је Велмар Јанковић.

О књижевном делу награђене говорио је књижевни критичар Гојко Божовић истичући да оно представља отпор забораву. „Њена књижевност, хроникална и исторична, у историји тражи смисао и дух разумевања, опомиње да историја није страшна по својим страшним манифестацијама, већ баш по оним које се не виде“, рекао је Божовић.

Доделом признања Светлани Велмар Јанковић награђена је и сама награда „Гордана Тодоровић“, додао је он.

У жирију за награду били су Саша Хаџи Танчић (председник), Зоран Вучић и Радослав Вучковић, а у ужи избор ушли су и Вида Огњеновић, Љубица Арсић, Даница Вукићевић и Милица Мићић Димовска.

Подели са пријатељима