Јединствено археолошко откриће

На локалитету „Калница“ у атару села Нишевац, ових дана, откривен је јединствен објекат у Србији који датира са почетка ИИ века, а по свој прилици реч је о Тимацум Маиус-у, првој станици од античког Наиссус-а ка Дунаву. Ова античка грађевина поседује очуване инсталације за загревање просторија које се састоје од керамичких цеви које су уграђене у зидове и под објекта.

Судећи по нумизматичким налазима, објекат датира са почетка 2. века и био је у употреби све до готских најезда, крајем ИВ века, када је највероватније и уништен. – По свој прилици ради се о Тимацум Маиус-у, првој станици од Ниша ка Дунаву. Пронашли смо објекат са зидним и подним грејањем, откривено је ложиште и „тубули“, керамичке цеви које су спроводиле топао ваздух од ложишта из канала у подницу и зидове објекта.- каже др Владимир Петровић.

Још један налаз, по речима археолога, заслужује пажњу. Недалеко од поменутог објекта откривени су остаци добро очуваног античког пута са масивним каменим ивичњацима, који пролази кроз локалитет и који је део старог итинерарског пута Наиссус – Ратиариа, који је повезивао централнобалканске области римског Наиссус-а са Подунављем.

Археолози кажу да ће пронађени објекат из античког доба бити заштићен, а даља истраживања наставиће се почетком априла наредне године. До тада ће се вршити даља испитивања пронађених ствари са овог локалитета, а крајњи циљ је потврђивање тачног локалитета античког Тимацум Маиус-а. Славиша Миливојевић, руководилац Завичајне музејске збирке при Културном центру Сврљиг, каже да се на овом простору, пре доласка Римљана, налазило насеље трачког племена Трибали, јер је управо на овом простору пронађено десетак гробница Трибала.

Најновији резултати археолошких ископавања на подручју Сврљига били су повод да Културни центар Сврљиг организује предавање под насловом „Културна баштина Сврљига“. Археолози Др Владимир П. Петровић и мр Војислав Филиповић, су представили археолошку баштину Сврљига и упознали присутне са најновијим археолошким открићима на подручју Сврљига.

Подели са пријатељима