Најновија књига Радослава Вучковића

Недавно је у издању Културног центра Сврљиг и КК "Бранко Миљковић" Књажевац, из штампе изашла најновија, десета по реду, књига песама, ПЕСМЕ, Радослава Вучковића из Сврљига.

"Радослав Вучковић је, по много чему особен песник у корпусу српске књижевности. Његов поетски опус веома је сведен. Из збирке у збирку он преноси, понешто кориговане, брушене, песме. Као и да не пише песничке збирке већ изабране песме. Песник чијим песништвом ођекује и бруји велики број имена (породичних, али и оних "историјских" попут Орфеја, Прометеја, Светог Саве, Симониде, Стефана Дечанског и Јефимије, којима су посвећене засебне песме), и сам је постао песничко име које свако ко се у песништво разабире мора разговетно препознати"… (Душан Стојковић)

"Нова Вучковићева књига је песников избор старих и нових песама, којих је укупно педесет и пет, што потврђује строге критеријуме избора у стваралачком и нарочито естетском смислу. Песник је заиста направио добар избор, тако да овде нема осредњих песама, већ су све у знаку оних стваралачких прегнућа који искључују чак и осредње стихове, или непримерене лексичке одреднице. Дакако, у свему се види сигуран зналац језика и књижевне уметности, па било да је реч о песмама стваралачких почетака, или оним најновијим, што је и урођени дар, али и континуитет озбиљног хтења да се каже нешто ново, актуелно и занимљиво"… ( Мирко Иконић).

Подели са пријатељима