Најновији број часописа Бдење изашао из штампе

Бдење, часопис за књижевност, уметност и културну баштину најприродније је изнедрен из духовне и културне историје сврљишког краја који обухвата временски период од XIII века (Сврљишки одломци јеванђеља, 1279) до данас и појаве значајних завичајних аутора које је овај крај подарио српској науци и књижевности. Први број часописа појавио се из штампе 1. децембра 2002. године. Уредник је био наш завичајни аутор и значајни српски песник, Зоран Вучић. Од бр. 27 (2011) до двоброја 37/38 главни и одговорни уредници су Обрен Ристић и Радослав Вучковић; од бр. 39 (2014) до данас (бр. 59; 2019) уредник је  књижевник Радослав Вучковић.

Сада је из штампе изашао 59. број Бдења.

Есејом Феликс Каниц пред Зворничким кадијама, почетну рубрику Бдење отворио је Јанко Вујиновић, песник и познати српски писац. У часопису је заступљена поезија одабраних, значајних имена српске књижевности (Бисера Суљић-Бошкаило, Раша Перић, Русомир Д. Арсић, Александар М. Арсенијевић и други), чија танана и чиста лирика оплемењује душу читалаца. Рубрика Подсећања сведочи да је стваралаштво ванвремено: „отворене“ песме недавно преминулог професора, филозофа и књижевника, Луке Прошића (приредио Јован Младеновић), успостављају танану духовну нит са читаоцима, подсећајући на његово постојање; својом живошћу, звуцима и бојама, лирске минијатуре трагично преминуле Весне Раденовић сведоче да песници никад не умиру. У рубрици Упознавања читаоци ће моћи да се сусретну са поезијом Ладислава Ланде, једног од најмлађих светских песника, „који није остао само песничка нада пре евоје преране смрти, већ се остварио као песник,“ руским песником Богданом Филатом…

У рубрици Тумачења књижевни критичар и филолог Мирослав Радовановић упознаје читаоце са новом песничком збирком нашег завичајног аутoра Зорана Вучића, Прошлост будућности. Ову рубрику завршава Душан Ђорђевић Нишки приказом романа Наде Петровић, Чедоморка. Уколико ваш истраживачки дух не мирује, у  рубрици Сагледавања откријте да ли је Сузни крокодил недовршени роман Милоша Црњанског.

Одговор на питање да ли је уметничко сликарство у кризи читаоци могу сазнати из текста „Уметничко сликарство данас“ који је предавање Сретена Петровића, значајног српског филозофа, културолога и научника одржано 22. марта 2018. године на трибини Коларчеве задужбине у Београду. Рубрику Промишљања лепотом филозофског расуђивања надахњује текст Драшка Бјелице „Вино философије“.

Зашто је  велики научник, али и узвишени стваралац Милутин Миланковић одлучио да гради мостове у Сврљишкој клисури, о историјату изградње пружног правца Сврљиг–Књажевац прочитајте у рубрици Баштина.   

          Миланковићев мост у Сврљишкој клисури, слика Драгољуба Станковића Чивија

Надамо се да ће садржина часописа Бдење бар делимично утолити вашу читалачку жеђ.

На линку можете погледати најновији број часописа Бдење 59

Подели са пријатељима