Narodna verovanja – Sv. Ilija gromovnik

Светоилијска народна веровања у сврљишком, алексиначком и сокобањском  крају

ИЛИЈА ГРОМОВНИК

СВРЉИГ   – И  у сврљишком крају се Свети Илија Громовник углавном празнује од грома, а од тог дана важи и народне изрека „Од Светог Илије, сунце све милије“ и од почетка августа почињу озбиљне припреме за набавку огрева за зимске дане. У Сврљишком крају ваља обезбедити веће количине огревног дрвета, јер овде се ложи безмало пола године.

За Светог Илију је везан и народни обичај, нарочито  у западном делу сврљишке општине, у селима која гравитирају алексиначком и сокобањском крају, да се на дан тог празника кољу прошлогодишњи петлови из јата, или како се у сврљигу каже „петлови старци“. Некада се веровало ако се „петл старац остави ће надживи газду“, па је газда, приликом клања говорио: „Боље ти него ја“ или „Не кољем те ја него Свети Илија“.
Можда због народног веровања да Св. Илија, брат Огњене Марије, Благе Барије и Светог Пантелејмона, громом, по заповести божјој гађа ђаволе, а како постоји веровање да кад се зачује пој петлова да је то знак да се ђаволи склоне, то се они кољу око Светог Илије „кад он највише дејствује“. Такође постоји веровање да се не треба крстити кад гром пуца, како се ђаво не би склонио под краст у који гром неће ударити.
Д.П.

Подели са пријатељима