Обележавање Светског дана туризма у Сврљигу

Светски дан туризма обележава се у целом свету од 1979. године, са циљем развијања глобалне свести о значају ове делатности. Светска туристичка организација (UNWTO) је установила 27. септембар као Светски дан туризма, јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен статут ове организације. Ово је уједно и датум када се на северној хемисфери званично завршава, а на јужној хемисфери званично започиње туристичка сезона.

Текућа година је знатно другачија од свих претходних и по много чему је утицала на понашање људи и њихове изборе. Туристи су више обилазили нашу земљу и истраживали непознате пределе, тако је притисак људи који су посећивали територију општине Сврљиг много већи од претходних година, иако се већи покрет туриста запажа од 2017. године.

Поводом Светског дана туризма Центар за туризам, културу и спорт у понедељак 27. 09. 2021. године, организује туристичкo-рекреативну шетњу. Почетак туре заказан је у 11 часова у дворишту Цркве Св. Илије у Нишевцу.

Група ће се кретати од Цркве Св. Илије до уласка у Нишевачку клисуру, даље римским путем до места где се некада налазило трачко гробље, касније средњевековна црква, видиковца Пробој и купалишта Бањица. Представници одсека за туризам Центра све присутне упознаће са културно историјским наслеђем Сврљига.

Дужина укупне стазе износи око 4 километра, а време потребно за обилазак стазе износи око 2 сата. Обућу и одећу прилагодити временским условима, смеће носити са собом до првог места за одлагање, у нашем случају до Сврљига. Обавезно понети довољну количину воде и храну по потреби. Превоз није организован.

Позивамо све заинтересоване да нам се придруже.

Такође, истог дана, у 19 часова, уз поштовање свих епидемиолошких мера у биоскопу Центра премијерно ће бити приказан туристички филм о Сврљигу Добродошли у Сврљиг!

Важна напомена: Неопходно је придржавати се свих препоручених епидемиолошких мера!

 

Dobr došli u Svrljig

Подели са пријатељима