Обележен светски дан књиге

23. април, Светски дан књиге, обележен је и у библиотеци „Гордана Тодоровић“ која ради у оквиру Културног центра Сврљиг. Највернијим читаоцима представљене су најновије књиге којима библиотека располаже, међу којима су и оне награђене престижним наградама. У разговору са читаоцима и новинарима локалних медија, библиотекар Зорица Бранковић Басарић и директор Зоран Гавриловић, изнели су податке да се број корисника услуга библиотеке повећава, али и податак да су средства за набавку књига, предвиђена буџетом Општине, веома мала и да се што хитније морају увећати.


У току је анкета међу корисницима са питањима о томе које књиге би евентуално желели да библиотека набави, као и која област је најмање покривена у постојећем библиотечком фонду.


У циљу повећања броја корисника, на дан оснивања градске библиотеке 17. јуна 2010. године, сви заинтересовани моћи ће да добију чланску карту боблиотеке потпуно бесплатно, а већ по традицији, са почетком нове школске године, сви ђаци прваци ће добити бесплатне чланске карте.

Издавачкој делатности у Културном центру Сврљиг биће посвећена посебна пажња са идејом да се афирмишу млади ствараоци са наших простора и сачува културно историјско наслеђе нашег краја. Сем часописа за књижевност, уметност и културну баштину „Бдење“, који излази четири пута годишње, већ је објављен роман Хомунцули младе сврљишке ауторке Милице Миленковић и књига есеја Хлеб камена и неба. Врло брзо из штампе излази и књига поезије сврљишких аутора под називом Бдења и буђења, а одмах затим и прва књига песама победнице конкурса „Дани Гордане Тодоровић“, Маше Прохотко. До краја године биће штампана и књига још необјављених песама Гордане Тодоровић. Монографија Археолошко благо Сврљига и монографија Манастир Свети Арханђел Михајло биће штампане и доступне читаоцима до краја године.

Још једном је истакнуто да је Културни центар Сврљиг расположен за сваку врсту сарадње са ауторима и заљубљеницима у књижевност и културу уопште.

Подели са пријатељима