Одржана манифестација ,,Хлеб наш насушни“

Јуче, 12. 05. 2022. године, у порти манастира Св. архангела Гаврила у Пирковцу, одржана је манифестација ,,Хлеб наш насушни“.

Манифестацију организује удружење грађана ,,Заједно до светлости“, у сарадњи са Центром за туризам, културу и спорт Сврљиг, а под покровитељством Општине Сврљиг.

Манифестација хуманитарног и такмичарског карактера ,,Хлеб наш насушни“, својеврсна је изложба обредних хлебова, славских и ситних колача, и етно штандова која се одржава од 2018. године сваког 12. маја у порти манастира Св. архангел Гаврило у селу Пирковац. Организатор  манифестације је удружење родитеља деце са сметњама у развоју „Заједно до светлости“, у сарадњи са Центром за туризам, културу и спорт и општином Сврљиг. На изложби учествује велики број излагача из Србије, Македоније и Бугарске. У програму  манифестације „Хлеб наш насушни“, значајан део заузима и представљање изворног музичког и фолклорног културног наслеђа.

 

 

Манастир Св. архангела Гаврила у селу Пирковац центар је верског туризма овог краја. Налази се у крашкој ували на 383 m надморске висине у атару села Пирковца, у општини Сврљиг, на десној обали Манастирске реке. До манастира се може доћи асфалтним путем долином Беле реке према Пирковцу (пут Попшица–Лабуково). Из правца Ниша до манастира се може доћи путем преко Горње Топонице и насеља Берчинац, Паљина, Миљковац, Велепоље, Кравље и Попшица. Од Горње Топонице удаљен је око 20, а од Ниша око 30 километара. Манастир у свом седмовековном постојању синтетизује сва историјска и културна дешавања и стваралаштво српског народа. За време петовековног ропства под Турцима манастир је обнављан више пута. Од оснивања до 1837. године имао је статус манастира. После ослобођења од Турака, манастир је од 1837. до 2002. године био парохијска црква. Доласком јеромонаха Варнаве 2002. обнавља се монашки живот и почиње обнова свих манастирских објеката. У манастиру се чувају мошти више светаца и мученика. Посебну реликвију чини риза Свете Петке, дата на поклон манастиру са кивота Свете Петке у Јашију (Румунија). Верници који долазе у храм могу да се поклоне и целивају ризу Свете Петке, што чини особеност овог манастира. У манастиру постоји освећена, лековита вода која протиче испод олтара и као снажан извор се појављује непосредно поред цркве на обали Манастирске реке. Манастир је 1986. године стављен под заштиту државе.

 

Фотографије са манифестације:

Подели са пријатељима