Одржани „Дани Гордане Тодоровић“ 2018.

Центар за туризам, културу и спорт у Сврљигу доделио је награду „Гордана Тодоровић“ 2018. песникињи Драгани Лековић из Београда за рукопис поезије „Велика ведрина“, 22. септембра, на завршној вечери манифестације „Дани Гордане Тодоровић“. 

Књижевно вече посвећено Гордани Тодоровић, значајној српској песникињи друге половине 20. века, увеличали су својим присуством награђени аутори, чланови жирија и представници Општине.
Марко Младеновић, директор ЦТКС у Сврљигу, уручио је плакету награђеној песникињи, а о њеном рукопису говорио је Горан Максимовић, председник жирија. Милица Миленковић представила је књиге прошлогодишњих добитника награде, „Плавет“ Ранка Павловића и „Дисање у јабуку“ Миладина Вукосављевића. О новом броју часописа Бдење који излази у Сврљигу говорио је Радослав Вучковић, главни и одговорни уредник. На иницијативу Удружења младих са села, мештани Драјинца, родног села Гордане Тодоровић, 23. септембра дружили су се са песницима у школском дворишту, прекопута некадашње куће Тодоровићевих. Милица Миленковић упознала је присутне са животним путем Гордане Тодоровић, а стихове наше завичајне песникиње казивала је Тања Радосављевић. Милија Милетић, народни посланик из Сврљига, поздравио је све присутне и обећао даљу подршку културним догађајима у општини Сврљиг.

Удружење младих са села – Драјинац поклонило је присутнима мајице и бележнице са ликом Гордане Тодоровић и стиховима: „Завичај је као птица што милује цвркутом из гнезда“, подсетивши љубитеље поезије на корене којима се Тодоровићева у својој поезији често враћала.

 

Подели са пријатељима