Planirane manifestacije za 2009. godinu

325
Kulturni centar Svrljig prijavio je Ministarstvu kulture Srbije, za „Agendu kulture Srbije“ za 2009. godinu, sledeće najznačajnije manifestacije:

1. Dečjiji festival

Manifestacija se održava krajem maja i početkom juna u Svrljigu.

Prvi festival je održan 2003. godine na inicijativu grupe mladih entuzijasta. Organizatorima se poslednjih godina pridružili nevladine organizacije i Kulturni centar, koji će se od naredne godine javiti u ulozi organizatora ove manifestacije.

Manifestacija okuplja oko 300 učesnika, dece svih uzrasta i izaziva veliko interesovanje.

Osnovni sadržaji manifestacije su: maskenbal, sportske igre (vožnja rolera i bicikla), izražavanje dečje mašte slikanjem na platnu i asfaltu, izbor najlepše maske, pozorišne predstave i izložbe radova i sl.

2. Likovna kolonija “Ars timacum” Svrljig

Likovna kolona se održava krajem juna – početkom jula.

Likovna kolonija osnovana je 2002. godine. Radi u okviru Kulturnog centra, sa ciljem da afirmiše ovu umetnost i podstakne likovne stvaraoce iz ove sredine. Do sada je organizovano pet kolonija, sa oko četrdesetak učesnika iz Srbije i Svrljiga. Po dve kolonije su održane u Svrljigu i Niševcu i jedna Perišu.

Kolonija raspolaže sa pedesetak dela – slika.

3. Belmužijada

Manifestacija se održava u periodu od 20. do 30. avgusta)

“Belmužijada” je privredna i kulturno-turistička manifestacija. Posvećena je belmužu, tradicionalnom kulinarskom specijalitetu svrljiškog kraja, koji su pripremali pastiri mladog sira i projanog brašna.

Pored belmuža i drugih starih kulinarskih specijaliteta, ova manifestacija ima za cilj i očuvanje starih narodnih običaja, narodnih pesama i igara, na tradicionalnim instrumentima, narodne nošnje i običaja i očuvanja pastirskih igara.

Manifestacija se organizuje u saradnji sa Skupštinom opštine Svrljig, održava se u Svrljigu i okuplja znatan broj takmikčara, i mladih i starijih, čime se na najbolji mogući način čuvaju narodni običaji ovog kraja.

Tokom trajanja Belmužijade Svrljig poseti veliki broj gostiju iz Niša, Knjaževca i okolnih mesta, kao i Svrljižana i njihovih gostiju koji žive izvan Svrljiga. 

4. Sabor gajdaša Srbije

Manifestacija se održava u periodu od 20. do 30. avgusta

Sabor gajdaša Srbije organizovan je sa ciljem očuvanja ovog narodnog instrumenta, koji je skoro dva veka zastupljen u svrljiškom kraju i “svrljiške (troglasne) gajde”, kao i stara narodna kola /na gajdama/ iz ovog kraja.

Sabor gajdaša je osnovan 2006. godine i organizuje se u saradnji sa Muzikološkim institutom SAUNU, Katedrom za etnomuzikologiju FMU, Srpskim etnomuzikološkim deruštvom, Etno-kulturološkom radionicom Svrljig, itd.

Sabor se održava u Svrljigu.

5. “Dani Gordane Todorović” – pesnički konkurs

(Manifestacija se održava u periodu od 20.10. do 20.11.)

Pesnička manifestacija “Dani Gordane Todorović” je najstarija manifestacija i održava se pune tri decenije.

Manifestacija se održava u Svrljigu, rodnom kraju značajne, rano preminule srpske pesnikinje Gordane Todorović, vršnjakinje po godinama i pesničkom početku i stvaralaštvu Branka Miljkovića.

Pesnički konkurs pod ovim imenom tokom nepune tri decenije afirmisao je veliki broj danas značajnih pesničkih imena u Srbiji i državama bivše Jugoslavije.

Konkurs okuplja godišnje po šezdesetak mladih stvaralaca i do sada je štampano nekoliko zbirki – knjiga sa radovima učesnika konkursa, dok se najbolji radovi svake godine objavljuju u časopisu “Bdenje”.

Подели са пријатељима