Поводом јубилеја

Педесет година од подухвата Милутина Вељковића.

Данас се навршава педесет година од необичног подухвата спелеолога Милутина Вељковића: улазак у пећину Самар 24. јуна 1969. године и боравак у њој. Намера је била да спроведе опсежна истраживања њене унутрашњости. Тамо је остао 464 дана, чиме је ушао у Гинисову књигу рекорда, као човек који је најдуже боравио под земљом. Своје необичне доживљаје детаљно је описао у књизи Под каменим небом. Вељковић је из пећине изашао 29. септембра 1970. године. Овај значајни јубилеј биће обележен приказивањем филма,  штампањем новог издања поменуте књиге, изложбама и другим пригодним активностима, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Извор: Књига „Под каменим небом“

Извор: Књига „Под каменим небом“

Извор: Књига „Под каменим небом“

Пећина Самар у којој је Вељковић провео више од годину дана налази се у селу Копајкошара, на подручју Општине Сврљиг. Има велики спалеолошки значај, јер обилује мноштвом вирова и каскада. Од пећинског накита најбројнији су саливи и бигрене кадице, док сталактита и сталагмита има нешто мање. Унутрашњост пећине богата је разноврсном флором и фауном, пре свега многобројним врстама инсеката, што јер чини додатно занимљивом за истраживаче.
Сврстава се међу  најлепше и најзначајније пећине у источној Србији.

Испод улаза понорнице у канал, налази се прераст Самар, јединствени крашки облик – природни камени мост, висине 15 и ширине 25 метара. Понорница излази на другом крају пећине правећи водопад од око 5 метара висине.

 

 

 

 

 

Подели са пријатељима