Промоција књиге ,,Сврљиг 1863“

 

У салону библиотеке Гордана Тодоровић у Сврљигу, у петак 29.09. 2017. године са почетком у 18 часова, одржана је промоција књиге Сврљиг 1863: попис становништва среза Сврљишког и добара подлежућих опорезивању. Ова значајна публикација изашла је у издању Етно-културолошке радионице, као VIII књига Културне историје Сврљига.  О књизи су говорили: приређивач др Недељко Богдановић, уредник др Сретен Петровић, др Винко Јевтић, Раде Милојковић и директор Центра за туризам, културу и спорт, Марко Младеновић. Велику помоћ тиму пружио је Дракче Стојиљковић, наставник историје основне школе Сврљига.

Наглашен је значај књиге за истраживачку научну делатност, јер се из пописа уочава слика економског живота људи Сврљишког среза, сагледавају се домаћинства по родовима, може се пратити структура подмлатка рођених педесетих и шездесетих година XIX века, али и њихово осипање током ратова седамдесетих (1876-1878) година и друго. Током промоције је истакнуто да ова публикација није битна само за статистику, већ и за истраживаче других наука, демографе, социологе, економисте, етнологе и друге. Културолошки је добитак и за савремене житеље вароши Сврљиг, нарочито оне чије је порекло из овог краја, јер проналажењем имена својих предака који су рођени или су живели пре 150 година могу стећи увид у властите корене, успостављајући тако са њима интимну, родбинску везу.

Промоција ове књиге, значајне не само за Сврљиг, већ и за Српску науку и културу изазавала је интересовање, како бројних пренумераната, интелектуалаца, тако и потомака поменутих у Пописним књигама.

Зорица Бранковић Басарић

 

Подели са пријатељима