Реализован пројекат „Сврљиг миленијумски град“

Доделом средстава од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката из области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, коришћења и управљања музејским наслеђем у 2021. години реализован је пројекат Сврљиг миленијумски град.

Основна идеја пројекта је да кроз дигитализацију експоната које Завичајна музејска збирка поседује, пре свега дигитализацију покретног културног наслеђа пронађеног на територији која гравитира данашњем средњовековном Сврљиг граду презентује историјски сјај Сврљига кроз векове од самог његовог настанка.

Музејска збирка у Сврљигу у својој колекцији поседује преко 2800 артефаката.

На сајту Центра за туризам, културу и спорт направљен је репрезентативан одељак Завичајне музејске збирке и самим тим свим заинтересованим конзументима културе и љубитељима историје омогућен је приступ деловима Завичајне музејске збирке од праискона па све до данас.

Завичајна музејска збирка представљена је и на друштвеним мрежама:

facebook – https://www.facebook.com/svrljigmilenijumskigrad и

инстаграм – https://www.instagram.com/svrljig_milenijumski_grad/

У част једног миленијума од првог помена имена Сврљига 1019. године у повељи византијског цара Василија II (976-1025) на сајту Центра биће презентована онлајн изложба под називом Сврљиг миленијумски град, где ће у цртицама бити представљено оно што овај град чини посебним.

Пројекат је подржан од Министарства културе и информисања Републике Србије.

Подели са пријатељима