Шездсет година од почетка књижевног стваралаштва проф. Недељка Богдановића

Изложбом књига завичајног аутора проф. Недељка Богдановића у салону библиотеке, изложбом тектова и првих објављених песама под називом Аутор певањем и писањем само испуњава своју дужност, као и књижевном вечери одржаном 12. 06. 2018. са почетком у 19 часова обележен је јубилеј, шест деценија од стваралачког рада професора Недељка Богдановића.

Вече посвећено почетку књижевног рада професора Богдановића специјаланим поздравом, прелепим гласом и песмом најавила је Милена Ристић. Ток програма ове јубиларне књижевне вечери усмеравале су социолог/дипломирани библиотекар Зорица Бранковић Басарић и др Ана Савић-Грујић из Института за српски језик САНУ.

У име Општине Сврљиг госте је поздравио и професору честитао јубилеј Мирослав Марковић, заменик председнице Општине Сврљиг. Уручивши писмо председници Општине, Јелени Трифуновић, професор Богдановић је директору Центра за туризам, културу и спорт, Марку Младеновићу, за Завичајни фонд поклонио Антропографски речник Југоисточне Србије чији је он аутор.

Публика је имала прилике да упозна и госте нашег угледног српског лингвисте, књижевника, професора универзитета, „најплоднијег ствараоца и најзанимљивијег интелектуалаца“ којег је изнедрила источна Србија, проф. Недељка Богдановића, а то су Слободан Реметић, српски лингвиста, професор универзитета и академик, Срета Танасић,  лингвиста, филолог и председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ, докторка Ана Савић-Грујић, родом из сврљишког села Гулијана, која се такође бави дијалектологијом и лексикологијом. Пригодним музичким извођењем Стефана Богдановића, као и солистичким наступом Милене Ристић, вече је добило посебну уметничку ноту. У нашем граду, на позорници Центра за туризам, културу и спорт одавно није било овако значајних људи науке у истом дану и на истом месту.

Подели са пријатељима