Србија приступила потпрограму Медији Креативне Европе

Република Србија је, у оквиру програма “Креативна Европа”, приступила потпрограму “Медији”, чиме су отворене могућности за убрзан развој целокупног домаћег аудиовизуелног и мултимедијалног сектора, али и успешније позиционирање организација и појединаца из Србије на међународној сцени.

zastava-srbija-evropska-unija-eu_660x330
Фото/ РТВ

Србија је на тај начин, уз раније приступање потпрограму “Култура”, као прва земља ван Европске уније, заокружила своје учешће у програму “Креативна Европа” и остварила приступ фонду у укупном износу од 1,46 милијарди евра.

Фонд потпрограма “Медији” располаже са више од 800 милиона евра и намењен је пружању подршке филмској и телевизијској продукцији, ширењу мреже биоскопа, квалитету филмских фестивала, развоју видео игара и професионалном усавршавању појединаца.

Учешће у потпрограму “Медији” утицаће и на развој нових професија, пораст запошљавања у области културе и јачање комуникације с новим публикама.

Потпрограм “Медији” један је од најзначајнијих европских фондова, који подржавају продукцију, дистрибуцију и промоцију играних и документарних филмова, телевизијских драма и нових медија.

Циљ потпрограма “Медији” је развијање заједничког европског тржишта и подстицање конкурентности европске културе на светском тржишту. Као део овог потпрограма, ствараоци из Србије ће своја дела моћи да пласирају широм света.

Успостављањем веза између сектора продукције и дистрибуције, програм “Креативна Европа” омогућава приступ новим тржиштима разменом, повећањем видљивости дела и побољшањем њихове циркулације.
Према подацима Деска програма “Креативна Европа” за Србију, велики број организација и појединаца из европских земаља заинтересован је за учешће Србије у потпрограму “Медији”.

С обзиром на позитивна искуства конкурисања у потпрограму “Култура”, очекује се да учешће Србије у потпрограму “Медији” домаћим ствараоцима обезбеди значајна финансијска средства и приступ новим тржиштима и публикама.

(Министарство кулутре и информисања)

Подели са пријатељима