Сусрети села – Сваког петка у јулу месецу

Након неколико састанака представника Општине, Културног центра и заинтересованих села,  коначно су сви детаљи везани за овогодишње сусрете села сврљишке општине познати. Наиме, организациони одбор је донео  све потребне одлуке, и преузео обавезу да преко Културног центра Сврљиг, као организатора ове манифестације, обезбеди све услове да сусрети отпочну већ првог дана у месецу јулу.Примарна намера организатора је да се, обнављањем ове некада веома популарне манифестације, отргну од заборава народни обичаји и изворни инструменти, песме и игре.

За учешће у такмичењу пријавило се пет екипа: Белоиње, Преконога, Драјинац, Плужина а као пета екипа наступиће заједничка екипа села Лалинац и Грбавче. Све ове екипе већ увелико раде на припреми својих програма.

Договорено је да се одржи укупно пет сусрета, и то тако да свака екипа буде једном домаћин, а једном гост. Прва приредба биће одржана у петак, 1. јула у Белоињу, где ће домаћин Белоиње угостити такмичаре из Драјинца.

Иначе, такмичење ће се одвијати из два дела: у првом, спортском делу, од 18,00 часова екипе ће се надметати у пастирским дисциплинама (надвлачење конопца, скок у даљ и бацање камена с рамена). Од 19,00 часова следи програм у коме ће се такмичити  изворни фолклор, фолклор у кореографији, народни инструменти, изворне песме, сценски прикази народног обичаја, народне или забавне песме, рецитације, монолози итд. Један део такмичења чиниће и квиз знања, у коме ће  по три такмичара са сваке стране показати своје познавање пољопривреде и историје сврљишког краја. Цео програм ће бити зачињен наступом познатих сврљишких музичких оркестара.

Учеснике ће оцењивати  жири, а на крају циклуса, биће познати и победници које очекују лепе награде. Најбоље тачке по оцени жирија и публике биће изведене и на традиционалној привредно-туристичкој манифестацији "Белмужијади" која се одржава од 5. до 8. августа.

Подели са пријатељима