SVRLJIG I SVRLJIŠKI VLADARI

VRLJIG I SVRLJIŠKI „VLADARI“ –   DANAS, JUČE…


OPŠTINSKO RUKOVODSTVO 
IZABRANO 2004. GODINE
SAŠA GOLUBOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE
Saša Golubović, profesor geografije, od 11. oktobra 2004. godine, zvanično se nalazi na funkciji predsednika opštine Svrljig. Golubović je na ovu funkciju došao kao predsednik Skupštine opštine Svrljig, posle smene Tihomira Videnovića (Demokratska stranka) izabranag oktobra 2000. godine.
Na neposrednim izborima za predsednika opštine učestvovalo je ukupno 14 kandidata: Aleksandar Batanjac (GG „Sloga), Slavica Božinović (DS), Mariola Gagić (samostalni kandidat), Saša Golubobvić (g 17plus), Srbislav Djordjević (SRS), Mašan Jovanović (SPO), Zoran Lazarević (PSS Bogoljub Karić), Milinko Marković (DSS), Milija Miletić (Ujedinjena seljačka stranka), dr Vlastimir Milkić (Pokret za Svrljig – NS), Srboljub Milovanović (samostalni kandidat), Gordon Pertić (Samostalni kandidat), Vlastimir Petrović (GG Radoš Božinović) i Radiša Savić (SPS).      
U prvom izbornom krugu najviše glasova su osvojili Saša Golubović (18,71%), Radiša Savić (13,90%) i dr Vlastimir Milkić (12,50).      
U drugom krugu glasanja, na listi su bili Saša Golubović, koji je osvojio poverenje 62,88% birača i izabran za predsednika opštine.
MILIJA MILETIĆ, (Ujedinjena seljačka stranka), zamenik predsednika opštine 
Na konstitutivnoj sednici SO Svrljig, održanoj 19. oktobra 2004.g. za zamenika predsednika opštine Svrljig izabran je Milija Miletić, funkcioner Ujedinjene seljačke stranke, koja je na izborima osvojila 6 odborničkih mesta, najviše, koliko i SPS.
MILINKO MARKOVIĆ, predsed nik SO SVRLJIG

Za predsednika Skupštine opštine Svrljig izabran je Milinko Marković, diplomirani pravnik iz redova odbornika DSS.
Marković je na funkciji ostao do iznenadne smrti 21. jula 2006. godine.

DEJAN JOVANOVIĆ (SPO), zamenik predsednika SO Svrljig
Skupština je za zamenika predsednika SO izabrala Dejana Jovanovića, odbornika Srpskog pokreta obnove u opštinskom parlamentu.      
Jovanović je ovu funkciju obavljao sve do smene 29.septembra 2005.g.
GORAN JERMIJIĆ (SRS), zamenik predsednika SO Svrljig
Posle smene Dejana Jovanovića sa funkcije zamenika predsednika SO Svrljig za novog zamenika predsednika Skupštine izabran je Goran Jeremić, odbornik Srpske radikalne stranke u opštinskom parlamentu.

DEJANA MITIĆ, NAČELNICA, UPRAVE
DANIJELA BUDIMOVIĆ, SEKRETAR SO

Od izbora 2004. godine na funkciji načelnice opštine Svrljig je diplomirana pravnica  Dejana Mitić, a sekretar Skupštine je diplomirana pravnica Danijela Budimović.


OPŠTINSKO RUKOVODSTVO POSLE DEMKRETSKIH
PROMENA 2000.

TIHOMIR VIDENOVIĆ PREDSEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE SVRLJIG

Tihomir Videnović, na izborima 2000. godine, kao odbornik sa liste DOS-a, član DS, izabran je u Skupštini SO većinom glasova, za predsednika Skupštine opštine Svrljig. Njegov protivkandidat bio je Saša Golubović, kandidat SPS.

Tihomir Videnović je smenjen sa dužnosti predsednika na vanrednoj sednici SO Svrljig održanoj 12. maja 2004.godine, zbog nezakonitog izdavanja garancija od strane opštine (Izvršnog odbora SO) za kredit „Vomapromu“.      
Tihomir Videnović je bio prvi predsednik Skupštine opštine Svrljig posle demokratskih promena u zemlji a u nekoliko prethodnih mandata je bio i odbornik SO kao predstavnik opozicije (DS), u sazivima kada su apsolutnu većinu imali odbornici SPS.
SAŠA GOLUBOVIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE OPŠTINE SVRLJIG
Posle smene Tihomira Videnovića, na sednici SO održanoj 19. maja 2004. godine za novog predsednika je izabran Saša Golubović, odbornik (sada) G 17 plus. Golubović je dobio 22 glasa od 34 odbornika koliko je glasalo. Za novog predsednika je glasala novostvorena koalicija SPS – JUL – NS, mada su glasali i odbornici iz drugih stranaka, pa i DOS-a.
Dr SLAVOLJUB PETKOVIĆ, POTPRESEDNIK SO
Oktobra meseca za potpresednika SO izabran je dr Slavoljub Petković, iz koalicije „Zajedno za Svrljig“. Njegov protivkandidat bio je Radoš Božinović, samostalni odbornik, iz koalicije „DOS-ZAJEDNO ZA SVRLJIG“, ali kao kandidat SPS-a.
Dr S. Petković je posle smene predsednika Skupštine opštine i Izvršnog dobora SO na čelu sa A. Batanjecem podneo ostavku na mesto odbornika i potpresednika SO na 11. sednici SO Svrljig održanoj 10. avgusta 2004.godine.      
Petković je svoju ostavku obrazložio dan ranije na konferenciji za medije.     
Dr S. Petković je  bio odbornik i u prethodnim sazivima SO sa liste opozicionog Srpskog pokreta obnove u Svrljigu.
ALEKSANDAR BATANJAC, PREDSEDNIK IZVŠRNOG ODBORA SO
A. Batanjac je izabran za predsednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Svrljig, u čijem sastavu su bili članovi iz vladajuće koalicije DOS – Pokret za Svrljig, mada je u samom Izvršnom odbor većinu imala Demokratska stranka.
Aleksandar Batanjac i čitav Izvršni odbor su smenjeni zajedno sa
predsednikom opštine na vanrednoj sednici SO 12. maja 2004. godine, zbog, već tada „slučaja Vomaprom“,  mada su na funkciji ostali sve do kraja mandata, zbog nemogućnosti da odbornici SO izaberu novog predsednika IO SO Svrljig.
MOMIR ĆIRIĆ, SEKRETAR SO SVRLJIG
Oktobra meseca 2000. godine za sekretara SO Svrljig izabran je Momir Ćirić, diplomirani pravnik, sa liste Koalicije za Svrljig, inače svojevremeno i funkcioner Opštinskog odbora SPO u Svrljigu.       
U vreme smene predsednika opštine i Izvršnog odbora SO Svrljig, Momir Ćirić podnosi ostavku zbog odlaska na novo radno mesto
DIJANA MITIĆ, SEKRETAR SO SVRLJIG
Posle ostavke dotadašnjeg sekretara Skupštine opštine Momira Ćirića, zbog odlaska na novo radno mesto, na sednici SO Svrljig, održanoj 22. jula 2004. godine, na ovu funkciju je izabranaizabrana Dijana Mitić, diplomirani pravnik.

IZBORI 1992. g. – PRVA VIŠESTRANAČKA SKUPŠTINA

VLASTIMIR MARKOVIĆ,  predsednik Skupštine opštine Svrljig
Vlastimir Marković, direktor ITK „Svrljig“, je na konstitutivnoj sednici održanoj 19. jula 1992. godine izabran za predsednika prve višestranačke Skupštine opštine Svrljig.

Dr. LJUBINKO RADOSAVLJEVIĆ,   potpresednik Skupštine opštine Svrljig
Dr Ljubinko Radosavljević, lektar Doma zdravlja u Svrljigu izabran je za potpresednika

Prvu višestranačku Skupštinu konstituisanu 19. jula 1992. godine, činilo je 29 odbornika Socijalističke partije Srbije (SPS), 1 odbornik Srpske radikalne stranke (SRS) I 1 odbornik grupe gradjana.      
(Tačnije, Skupština je konstituisana sa tridesetoro odbornika, jer u jednoj izbornoj jedinici, na gradskom području 31. maja nisu održani izbori, jer nije bilo kandidata. Kasnije, prvi krug izbora u izbornoj jedinici 31 održan je 2. avgusta a u drugom krugu, 16. avgusta za odbornika je izabran kandidat SPS.).
Marš na Drinu…
Na ovim izborima Svrljižani su glasali da „Marš na Drinu“ bude nacionalna himna, da grb bude sa ocilima na štitu, dok se za zastavu bez petokrake izjasnilo preko 11 hiljada birača od 12.349 upisanih birača iz svrljiške opštine.IZBORI 1998 – BRANKO MILADINOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE

Ing. Branko Miladinović, predsednik opštine
Na zajedničkoj sednici SO Svrljig 27.11.1989. delegati sva tri opštinska veća  za predsednika opštine izabrali su  Branka Miladinovića, diplomiranog inženjera agronomije.

Dr. Ivica Antić, potpresednik
Za potpresednika Skupštine opštine, na istoj sednici,  izabran je dr Ivica Antić, lekar doma zdravlja u Svrljigu

Za predsednika Društveno-političkog veća izabran je Dragan Kostić, za predsednika Veća udruženog rada Rusomir VidojkovićMiroljub Lazarević za predsednika Veća mesnih zajednica.     
Za predsednika Izvršnog saveta izabran je Milen Mihajlović.      
Na takozvanom prethodnom, odnosno neposrednom izjašanjavanju gradjana za predsednika SO kandidat Branko Miladinović dobio je 8.916, Vlastimir Antić 4.634 a Svedtomir Ljubenović 1.087 glasova, dok je na birališta izašlo 81,7 posto birača.


Borivoje Petrović

1963 – 1967       
BORIVOJE PETROVIĆ, agronom, bko je na funkciji predsednika Skupštine opštine Svrljig u četvorogodišnjem mandatnom periodu od 1963. do 1967. godine.     
Borivoje Petrović bio je od 1968. do 1972. godine poslanik u Privrednom veću Narodne Republike Srbije.

1959 – 1963 
BOŠKO ILIĆ, obavljao je funkciju predsednika Skupštine opštine Svrljig.

1945      
TIHOMIR NIKODIJEVIĆ, načelnik Sreza svrljiškog.      
Prema nepotpunim podacima Nikodijević je bio prvi posleratni načelnika, tada još uvek Sreza svrljiškog

Подели са пријатељима