Тридесети „Дани Гордане Тодоровић“

У суботу, 30. новембра, у сали Библиотеке одржана је завршна смотра 30. књижевне манифестације „Дани Гордане Тодоровић“.

Крајем новембра изашао је нови двоброј часописа  „Бдење“ 37/38, па је тим поводом у првом делу програма представљена овогодишња издавачка делатност Центра за туризам, културу и спорт и Књижевног клуба „Бранко Миљковић“ из Књажевца, који заједничким снагама издају овај часопис. Најновији двоброј „Бдење“ отвара рубрика „Бдење“ где се представљају аутори својим ауторским текстовима. Следи рубрика „Упознавања“ где су преводи са енглеског, немачког и словеначког, затим „Тумачења“, рубрика где се говори о књигама, најчешће из овогодишње и прошлогодишње продукције. У рубрици „Виђења“ су углавном есеји, а као врло важан део часописа представљена је рубрика „Баштина“. „Бдење“ се завршава рубриком „Поводи“.

У другом делу вечери уручена је награда прошлогодишњем победнику Слободану Лазовићу и овогодишњем лауреату Соњи Јанков. 

Жири у саставу: Злата Коцић, председник, Радослав Вучковић, члан и Обрен Ристић, члан, једногласно је одлучио да се прва награда, која подразумева штампање књиге, додели Соњи Јанков из Новог Сада за рукопис по радним насловом Сонети. 

Соња Јанков је дипломирала компаративну књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду и мастер академске студије из Теорије културе на Факултету политичких наука у Београду. Добитница је стипендираног боравка на Карловом универзитету у Прагу за 2008/09. школску годину. Објавила је збирку поезије Импресионистички кадрови у едицији Прва књига Матице српске 2008. године. Есеј о теорији и сусретима визуелних уметности и књижевности презентовала је захваљујући скуповима младих Слависта у Загребу и Бечу. Критика јој је публикована у Новој мисли, Корацима, Улазници, панчевачким Свескама и културном додатку Политике.

Подели са пријатељима