У сусрет великом хришћанском празнику – Часни крст – симбол спасења и среће

Богојављање, један од највећих хришћанских празника, 19. јануара славе сви православни хришћани. У знак сећања на крштење Исуса Христа у реци Јордан, које је обавио Св. Јован Претеча служи се литургија, освећује водица и плива за Часни крст. Према библијском предању након крштења Исусу је на раме слетео Дух Божји у облику голуба и јавио људима: Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи. На тај начин, отпочела је мисионарска делатност Спаситеља, а сам човек је уведен у Свету тајну крштења.

Традиција богојављенског пливања код Срба се појавила између два светска рата, а након вишедеценијске паузе обновљена је 1999. године. Вода у хришћанској симболици означава чистоту, симбол Духа Божјег, а само улажење у воду на Богојављање значи поистовећивање са Христом, који је својим крштењем у реци Јордан извршио освећење свих вода на Земљи. Дужина растојања од старта пливалишта до Часног крста је увек 30 метара, јер се тај број поклапа са бројем година Исуса Христа када је крштен. Према Библији, оно што је у води је благословено и чисто, а урањање пливача у воду симбол је духовног прочишћења и уздизања ка Богу. Крст се прави од залеђене прошлогодишње богојављенске водице за коју се верује да има лековита својства. Онај ко први стигне до Часног крста биће срећан читаве године.

У организацији Епархије сврљишке и Одбора за богојављенско пливање, под покровитељством општине Сврљиг, на Тимоку ће најхрабрији верници опробати своју издржљивост и покушати да уграбе симбол спасења и среће, Часни крст.

Сви заинтересовани за учешће могу се пријавити на телефон 063/473-751 или у продавници намештаја Форма Савић. Председница општине Сврљиг, Јелена Трифуновић позвала је грађане да својим активним учешћем подрже обележавање овог значајног хришћанског празника.

Срећко Митић

Подели са пријатељима