Победници 17. Светосавског књиженог конкурса

На XVII Светосавском књижевном конкурсу, расписаном у децембру 2008, учествовало је 114аутора – 58 из области поезије, 15 из области кратке прозне форме у конкуренцији одраслих и 41 аутор уконкуренцији млађих од 15 година. Жири, који су чинили књажевачки песници Слободанка Станковић-Илић, Небојша Ђорђевић и Милијан Срејић, прегледао је све приспеле радове и донео одлуку да додели по три награде у четири конкуренције, као и више похвала за посебан стилски израз. Књижевни сусрет посвећеннаграђеним учесницима одржан је у среду  28. јануара 2008, у 18.00 у Дома културе у Књажевцу. Великој галерији

Резултати XВИИ Светосавског књижевног конкурса:
Конкуренција одраслих – поезија:
1. Владан Максић, Горњи Милановац
2. Илија Степановић, Крагујевац
3. Елизабета Георгијев, Димитровград

Посебне похвале за област поезије:
Немања Савић, Зрењанин
Драгослав Стевановић, Ниш
Јован Д. Петровић, Петровац на Млави

Конкуренција одраслих – кратка прозна форма:

1. Бранислав В. Бранковић, Зајечар
2. Слободан Стоиљковић, Прокупље
3. Марија Недељковић, Зајечар

Посебне похвале за област кратке прозне форме:

Стамен Миловановић, Ниш
Душан Мијајловић Адски, Ниш

Конкуренција млађих од 15 година – поезија:

1. Петра Костић, Сврљиг
2. Тања Илић, Димитровград
3. Јована Дикић, Сврљиг

Посебне похвале за област поезије:

Јелена Беловић, Равни Тополовац
Маја Димитров, Димитровград
Славица Јовановић, Равни Тополовац

Конкуренција млађих од 15 година – кратка прозна форма:

1. Анђела Арсенов, Димитровград
2. Жељко Костић, Сврљиг
3. Ивана Вушковић, Књажевац

Посебне похвале за област кратке прозне форме:

Кристина Ранђеловић, Сврљиг
Дуња Соколовић, Књажевац


САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА 17. СВЕТОСАВСКОГ КЊИЖЕВНОГ КОНКУРСА

ФЛЕКСИБИЛНИЈА ИНТЕРАКЦИЈА ЈЕЗИКА И САДРЖАЈА

Жири Светосавског књижевног конкурса у саставу: Слободанка Станковић – Илић, књижевник, Небојша Ђорђевић, књижевник и Милијан Срејић, књижевник, прегледао је све приспеле поетске и прозне радове учесника у селекцији одраслих и деце до 15 година.Понуђено поетско штиво старијих учесника, иако одраз деценијског стања српске поезије, које карактерише, нижи експресивно – форматско – реторички ниво, односно слабије спровођење основних постулата ове књижевне дисциплине, видно је боље по квалитету него последњих година. 

Песме више нису, најчешће писане у првом лицу, са приземном «љубавном», као и религиозном и родољубивом тематиком, везаном за Косово, а које су чиниле слику великог културног пада, пада моралних вредности и слику тренутног националног интелектуалногпросека, на кога су послењих година вршили негативан утицај, ратови, фолк (не)култура и поједини медији. 
Добар број овогодишњи радова ослобођен је такавог баласта те најчешће има неомеђено, па и космополитско вредновање, које често излази из оквира појединачног и реалног, а остварује се у правцу општег, надреалног и имагинарног.Ово се односи, пре свега надвадестак одабраних радова које је жири издвојио и који задовољавају горепоменуте основне критеријуме као и доследно спровођење теме.Награђени радови припадају некој другој димензији у односу на просек, те на далеко квалитетнији и надахнутији начин од предходнопоменутих третирају, емотивна, мисаона, драматична и социјална стања, која карактеришу свакодневицу живљења, као и надреалну обсервацију, као тематску равнотежуспољашњег и унутрашњег света.

Прозни радови, односно кратке приче одраслих учесника су, такође, за степеницу више поквалитету у односу на предходне године, јер интегритет исказаног подразумева флесибилнију интеракцију језика и садржаја. Већина понуђених прича, по дужини не прелази задати оквир, теу старту задовољава основни услов у распису конкурса.

Награђени у овој категорији, стилски и тематски избегавају замке анахронизма, те остварујузаокружену целину, у којој исказују овострану и онострану констелацију са језиком, тематски исадржајно.

Већ неколико година, пријатно изненађење у обе књижевне категорије су деца до петнаест година. Већина основаца су испунила основне тематско – форматске захтеве, што осликавадобар педагошки рад у појединим срединама. Предпрошле године најбоље радове имала судеца из Доњег Тополовца (Војводина), Сврљига и Сокобање, прошле, деца из Белог потока, код Београда, а ове године, то су ученици из Димитровграда и Сврљига.Неки од њих показали су, чак, техничку разноврсност и пун индивидуални израз.

Подели са пријатељима