Водич за тинејџере који помажу тинејџерима

Данас, 11.03. 2021. године у просторији библиотеке Центра за туризам, културу и спорт одржан је скуп представника релевантних институција на иницијативу Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања деце и одраслих Предшколске установе „Полетарац“.

Представници ПУ „Полетарац“ поделили су колегама из Основне школе, Средње школе, Центра за социјални рад и Центра за туризам, културу и спорт књигу „Моћ да се спречи самоубиство“ која је заправо водич за тинејџере, у издању Креативног центра, који је и донирао примерке ове књиге.

Циљ је да се млади упознају са садржајем овог водича и схвате да и сами могу помоћи вршњацима, будући да тинејџери често траже ослонац и подршку пре свих од вршњака. Решавање личних проблема поверавају управо њима, јер сматрају да их баш они најбоље разумеју. Такође, кроз овај водич могу сазнати на који начин се могу решавати проблеми суицидне природе, као и коме се могу обратити за помоћ.

    

Књига ,,Моћ да се спречи самоубиство“ аутора Ричарда Нелсона и Џудит Гелас представља драгоцени водич за тинејџере који итекако могу одиграти важну улогу у превенцији суицида. Кроз одговоре на питања – шта треба знати о самоубиству и суицидалним мислима, како препознати знаке упозорења, у књизи је показано како млади могу да буду пријатељи и од помоћи вршњацима који имају проблеме чије решавање надилази њихове способности. Из ове књиге тинејџери ће сазнати: зашто би неко желео да умре; шта треба знати о самоубиству и суицидалним особама; како препознати знаке упозорења суицидалне особе; како се наћи пријатељу у суицидалној кризи и сл.

Књига се може изнајмити у градској библиотеци „Гордана Тодоровић“ и у библиотекама Основне и Средње школе у Сврљигу.

Подели са пријатељима