У Сврљигу завршена седамнаеста ликовна колонија Арс Тимакум 2021.

УМЕТНОСТ У ПУНОМ СЈАЈУ

Спуштена је завеса на седамнае  сту Ликовну колонију Арс Тимакум, одржаној у организацији Центра за туризам културу и спорт у Сврљигу.

У суботу 24. 7. 2021. у раним јутарњим часовима мајстори сликарства кренули су својим кућама, али остао је утисак да љубитељи уметности једва чекају да их поново виде на делу. Овогодишњу манифестацију обележила је шареноликост културних садржаја и интердисциплинарност. Као и сваке године сликари су били у центру дешавања, али ова грана духовног стваралаштва није била усамљена. Шетња кроз прелепу Сврљишку клисуру омогућила је учесницима рађање нових идеја и пејзажа. Значајан број слика насталих током Колоније сведоче о лепотама нашег краја које су многим сликарима биле рај за очи, мелем и инспирација за душу.

Организатори су у четвртак, у част уметника приредили богат поетско-музички програм проткан делима завичајних аутора – била је то идеална прилика да гости из земље и иностранства упознају наш језик и музику. Виртуоз на традиционалним инструментима, Филип Савић у потпуности је дочарао лепоту овдашњег мелоса. Истакнут је значај издавачке делатности Центра, а посебно часописа Бдење и новоуведене рубрике Галерија Бдења, која је посвећена сликарима и њиховом стваралаштву. Са пуно ентузијазма и стваралачке креативности, употребом различитих техника и мотива учинили су њихов опус богатијим.

По старом добром обичају нове слике красиће просторије не само Центра за туризам културу и спорт, већ и других значајних установа у граду. Поред тога што је колонија била међународног карактера, посебну драж дали су јој они који су по први пут дошли у Сврљиг. Инспирацију за сликање проналазили су у различитим мотивационим димензијама, од Тимока до старих сеоских кућа и путељака.

Живописни сврљишки крајолици извор су непресушне уметничке инспирације, а они који их обиђу увек им се изнова враћају.

Са жељом и надом да у будућности будемо бољи, креативнији, верујемо да ћемо следеће године више уживати у уметничким маневрима и допринети да манифестација јаче засија на уметничком небу Србије.

Зорица Бранковић Басарић

Срећко Митић

Подели са пријатељима