Манастир Светог архангела Гаврила

Координате

Latitude: 43°28’40.9″ N

Longitude: 21°57’59.7″ E

Elevation: 404 m

 

 

https://drive.google.com/open?id=1E4kpOJIYS1FBEIvHfb1vCZwLZko&usp=sharing

Манастир се налази у крашкој ували у атару села Пирковца, у општини Сврљиг, на десној обали Манастирске реке.
У манастир се може доћи асфалтним путем долином Беле реке према Пирковцу (пут Попшица-Лабуково). Из правца Ниша се може доћи до манастира путем преко Горње Топонице и насеља Берчинац, Паљина, Миљковац, Велепоље, Кравље и Попшица.
Од Горње Топонице удаљен је око 20 km, а од Ниша око 30 km.
Налази се у подножју Сврљишких планина, с једне стране, и у подножју планине Девице са друге стране.

Манастир у свом седмовековном постојању синтетизује сва историјска и културна дешавања и стваралаштво српског народа. Делио је судбину православног становништва своје околине у слободи и у турском ропству.
За време петовековног ропства под Турцима у њему је постојала богословија, где су се хришћанској науци учили будући свештеници и калуђери. Читав простор околине Сврљига имао је васпитање свештениха у духу Светосавља, па је тиме неговано и очувано завештање владара немањићке Србије. За време турског ропства манастир је обнављан више пута.
Од оснивања до 1837. године имао је статус манастира. После ослобођења од Турака, манастир је од 1837. године до 2002. био парохијска црква. Тиме је његова дуга и значајна прошлост стављена на маргине истраживања као важног чиниоца културне историје Сврљига.
Доласком јеромонаха Варнаве 2002. обнавља се монашки живот и почиње обнова свих манастирских објеката.
У манастиру се чувају мошти више светаца и мученика. Посебну реликвију чини риза Свете Петке, дата на поклон манастиру са кивота Свете Петке у Јашију (Румунија). Верници који долазе у храм могу да се поклоне и целивају ризу Свете Петке, што чини особеност овог манастира.
У манастиру постоји освећена вода која протиче испод олтара и као снажан извор се појављује непосредно поред цркве у обали Манастирске реке. Освећена вода је лековита и може се захватити, а многи верници воду понесу својим кућама.
Манастир је отворен сваког дана. помоц Божију имаће свако ко истински верује уз молитвуу манастиру и пред ризом Свете Петке.

Подели са пријатељима