У КОПАЈКОШАРИ ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ – ПЕДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОБАРАЊА ГИНИСОВОГ РЕКОРДА БОРАВКА ПОД ЗЕМЉОМ

У прелепом природном амбијенту испред пећине Самар, синоћ је у 19 часова у Копајкошари обележен јубилеј – педесет година од дана изласка Милутина Вељковића из ове пећине и обарања Гинисовог рекорда боравка под земљом.

Фото: Горан Радоњић
Фото: Горан Радоњић

Поред публике заинтригиране за овакву врсту догађаја у природи и мештана села Копајкошара, прослави овог значајног јубилеја присуствовао је Милутинов син Александар и Соња Ђекић из Београда, ауторка филма „Спелеонаут“.

На отварању свечаности јубилеја публици се обратио Мирослав Марковић, председник општине Сврљиг. Александар Вељковић се захвалио мештанима села, свим заинтересованима и организатору скупа на пригодном обележавању овог важног догађаја, како за општину Сврљиг, тако и за њега самог.

Фото: Горан Радоњић
Фото: Горан Радоњић

Под отвореним небом публика је са уживањем одгледала ауторски филм Соње Ђекић „Спелеонаут“, која је пре почетка пројекције говорила о својој инспирисаности Милутиновим екстремним боравком у природи и напорима које је уложила стварајући ово дело. Напоменувши да је њен филм премијерно приказан на 24. Фестивалу ауторског филма 28.11.2018. године у београдском Дому омладине,  изнела је пар речи и о његовој популарности не само у нашој земљи, већ и у иностранству. Упркос временским приликима, свежини септембарске вечери, публика је са пуно пажње пропратила приређени програм.

Фото: Горан Радоњић
Фото: Горан Радоњић

Предвођени домаћином Бојаном Паловићем у току дана, љубитељи спелеологије и сви посетиоци авантуристичког духа, обилазили су Милутиново боравиште у пећини. Заинтересовани за музејске експонате посећивали су Етно музеј у селу,  у којем су изложени и предмети које је Вељковић користио приликом боравка у пећини.

Александар Вељковић
Александар Вељковић

На крају програма реч је припала Милени Ристић, директорки Центра за туризам, културу и спорт, која се захвалила свима на присуству, али и свим сарадницима, удружењима грађана Еко будућност, Сварог, ЈКСП-у Сврљиг, Бојану Павловићу на пруженој помоћи при организовању овог важног јубилеја.

 

Зорица Бранковић Басарић

Подели са пријатељима