Manastirska slava – Sv.arhangela Gavrila

Reportaža

SPOMEN PLOČA SOLUNCIMA I ŽRTVAMA NATO AGRESIJE

2007-07-27 13:29:44

SVRLJIG (SINA) – Svečanom liturgijom uz učešće velikog broja vernika, sveštenstva i monaštva, koju je predvodio episkop Niški Irinej u četvrtak, na dan Sv. arhangela Gavrila obeležena je manastirska slava Svetog arhangela Gavrila, jedinog manastira u svrljiškoj opštini, smeštenog izmedju svrljiških sela Popšice i Pirkovca, u podnožju Ljubovnika i Raila, odnosno ispod Rašinca, gde se nekada nalazila ova bogomolja. 

Manastir Sv. arhangela Gavrila, podignut je u doma Nemanjića, i nekoliko puta je spaljivan i obnavljan. Poslednja obnova ckrve i manastira otpočela je 2002. godine dolaskom sadašnjeg igumana manastira Varnave, na čelo bratstva i sestrinstva ovog manastira. 

Posle svečane liturgije, na zvooniku crkve otkrivena je spomen ploča Okružnog odbora Niša i Opštinskog dobora Svrljiga Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1918. godine. Na psomen ploči je uklesana poruka sa napomenom „da ova ploča na ovoj svetinji podseća sve buduće generacije Srba na junaštvo učesnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine, a posebno učesnika proboja solunskog fronta i svim žrtvama Nato agresije iz 1999. godine“.


Otkrivanje spomen ploče.

Otkrivajući spomen ploču, Miodrag Miletić, predsednik komisije za verska pitanja Saveza potomaka ratnika Srbije, je naglasio da je veliki broj ratnika iz Niškog i Svrljiškog sreza učestvovao u oslobdilačkim ratovima. 

Samo iz sela Popšice, tokom Nato agresije živote su izgubila trojica mladića. 

Visoka priznanja Saveza potomaka oslobodilačkih ratova Srbije – Zavet ratnika dodeljena su Manastiru Sv. arhangela Gavrila, vladici Niškom Irineju i zahvalnica igumanu manastira Sv. arhangela Gavrila jeromonaju Varnavi. 

Jeromonah Varnava je naglasio da su mnogi ratnici iz ovog kraja u oslobodilačke ratove odlazili posle pričešća u ovom manastiru, čija obnova traje, uz poziv potomcima Oslovodilačkih ratova Srbije da čuvaju uspomene na velike žrtve ratnika, ne samo u ovim već i u potonjim ratovima i nedaćama koje su zadešavale našu zemlju. 

– Pozivam vlasti svrljiške i srpske i sve ljude dobre volje da iznadju mogućnosti da ovaj manastir, a posebno manastirska škola ponovo dobije stari sjaj, kako u izgledu, tako i u njenoj nameni i da ponovo bude od koristi i crkvi i društvu, da ponovo postane obrazovna lučonoša ovog kraja – naglasio je otac Varnava.

Cveće pored spomen ploče svim žrtvama oslobodilačkih ratova Srbije i Nato agresije položili su predsednik Opšitnskog dobora Saveza potomaka oslobodilačkih ratova Svrljiga Mašan Jovanović, Okružnog odbora Ljuba Soprenović i SUBNOR-a Nišavskog okruga Ljuba Stanojević.

Tokom manastirske slave osveštane su i, tokom ovog leta, preuredjene prostorije starog parohijskog doma u kome je smešteno bratstvo i sesrtrinstvo manastira.
U narodnom veselju učestvovala su i kulturno umetnička društva „Prekonoga“ iz Svrljiga , „Medijana“ iz Niša i trubački orkestar iz Knjaževca.

Подели са пријатељима