ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУБИЛЕЈА – ПЕДЕСЕТ ГОДИНА ОД ПОСТАВЉАЊА ГИНИСОВОГ РЕКОРДА МИЛУТИНА ВЕЉКОВИЋА

У организацији Центра за туризам, културу и спорт, у сврљишком селу Копајкошара испред пећинског комплекса Самар, 29. 09. 2020. године у 19 часова обележиће се јубилеј –  педесет година од дана изласка Милутина Вељковића из пећине Самар и обарања Гинисовог рекорда боравка под земљом.

Инспирисан човековим освајањем Месеца и светским рекордом Француза Анриа Фиоута, који је под земљом боравио 109 дана, Вељковић је замислио свој боравак под земљом у средини врло сличној ванземаљској. С обзиром да се бавио спелеологијом одабрао је пећину Самар; јуна 1969. године као читалац обратио се редакцији „Вечерњих Новости” са молбом да лист буде покровитељ и организатор његовог екстремног боравка у пећини у којој је провео 464 дана, поставивши нови Гинисов рекорд.

У оквиру јубилеја посетиоци ће моћи да погледају „Спелеонаут/Под каменим небом“, документарни филм Соње Ђекић о његовом петнаестомесечном самовању у пећини Самар, који је премијерно приказан на 24. Фестивалу ауторског филма 28.11.2018. године у Дому омладине у Београду.

Опсежни пећински дневник Милутина Вељковића „Под каменим небом“ који оживљава свакодневне послове  (припремање кафе, прикупљање пећинске фауне…), али  и драматична збивања каква су вађење сопственог зуба, чежња за женом, борба са поплавом и халуцинацијама, заинтересовани ће моћи да прочитају на сајту Центра за туризам, културу и спорт – kcsvrljig.rs.

Сви посетиоци моћи ће да обиђу Етно музеј Копајкошара, чију је реализацију подржала и помогла Траг Фондација. Поред традиционалних алата, предмета и другог музејског наслеђа, у Музеју се налази и поставка посвећена Милутину Вељковићу и његовом подухвату.

Поводом обележавања јубилеја, уз активно учешће Бојана Павловића и других организатора, биће омогућен и обилазак места боравка Милутина Вељковића у пећинском комплексу Самар, које се налази недалеко од улаза у пећину.

Због ограниченог броја места у групи сви заинтересовани који желе да виде где је боравио Милутин Вељковић могу да се пријаве на број: 0669763633 Бојан Павловић

Поласци група ће бити на сваких сат времена почевши од 10 часова, док ће последњи полазак бити у 17 часова.

Максималан број особа у групи је 6. Време трајања обиласка је 1 час.

Информације везане за обилазак, потребну опрему и сличне детаље можете добити на горе наведени број сваког дана од 08 до 21 ч.

Подели са пријатељима