Почетак августа у знаку осме Белмужијаде

На Спортском центру Пастириште у Сврљигу од 2. до 4. августа биће одржана традиционална културно-туристичка манифестација “Белмужијада 2013” чији је покровитељ Општина Сврљиг, а организатор Центар за туризам, културу и спорт.

Посетиоци ове манифестације ће имати прилику да уживају у разноврсним културно-уметничким и забавним садржајима. Као и претходних година главна атракција биће такмичење у прављењу белмужа, специјалитета од сира и кукурузног брашна, који је један од заштитних знакова овог краја.

Љубитељи традиционалног мелоса прве вечери уживаће у звуку гајди и других старих народних инструмената на Сабору гајдаша балканских земаља. Сваке вечери биће бирана најбоља домаћа јела (слане и слатке пите,домаћи колачи и погаче), као и најлепше пастирице.Они који воле помало заборављене спортове свакако ће уживати у пастирском вишебоју, а “Белмужијада” ће се, како то и приличи једној овако веселој манифестацији, завршити песмом: другог дана гостује Харис Џиновић, док ће Ацо Пејовић завршним концертом и затворити ову шаренолику фешту. По речима организатора, циљ манифестације јесте очување традиционалних културних вредности, али и промоција туристичких потенцијала сврљишког краја. Добра храна, спој традиционалног и савременог и гостољубиви домаћини, јесу главни разлози због којих вреди свратити у Сврљиг овог августа.

Срећко Митић

Подели са пријатељима