Представљена сврљишка ношња на ревији у Нишу

Прва ревија народних ношњи југоисточне Србије одржана је у петак 13. септембра 2019. у Официрском дому у Нишу са почетком у 19 часова.

Идеју о организацији ревије народних ношњи реализовало је шесторо младих ентузијаста, чувара традиције и културне баштине – Добри Миланов из Босилеграда, Марко Вељковић из Лесковца, Милош Денић из Прокупља, Ана Ћирић из Пирота, Милан Ристић из Сврљига и Марјан Здравковић из Ниша. Ревију су подржали Град Ниш, Нишавски округ и Канцеларија за младе Града Ниша.

На ревији су презентовани традиционални одевни предмети из Пиротског, Јабланичког, Пчињског, Топличког и Нишавског округа. Народну ношњу свадбеног обичаја Сврљишког краја из своје колекције представио је Милан Ристић.

 

                         

                         

Оригинална ношња коју су модели носили датира с краја XIX и почетка XX века.

Осим ношње из његове приватне колекције заинтересовани су могли да погледају и поставку ношње и предмета из Завичајне музејске збирке и Завичајног библиотечког фонда Центра за туризам, културу и спорт из Сврљига.

                     

У лепотама традиционалних одевних предмета уживао је завидан број поштоваоца народне традиције. Подршку манифестацији пружили су директор Центра за туризам, кулутуру и спорт Сврљиг Мирослав Марковић као и председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић која је том приликом казала: „Народни посланик Милија Милетић и ја често у разним прликама носимо народну ношњу из нашег краја, као вид подршке очувању традиције и етнолошких вредности. Допала ми се ова идеја и дошла сам како бих пружила подршку свима, не само сврљишким, народним ствараоцима и чуварима културног наслеђа. Надам се да ће ова идеја допрети до још већег броја људи, како бисмо очували те старе вредности“.

Идеја организатора је да, на два месеца, ревију ношњи и накита организује у неком од округа југоисточне Србије. Следећа ће бити у Пироту, након тога следи Сврљиг, Прокупље, Босилеград и Лесковац.

 

 

 

Подели са пријатељима