Разговор поводом 26. годишњице оснивања „Удружења независних писаца Југославије“

Уочи обележавања годишњице оснивања Независних писаца Југославије (1989. године у Сарајеву), 16. децембра од 19 сати у Установи културе „Пароброд“ биће представљен пројекта „Не пристајати“ (Издавачка установа „Мисао“, Нови Сад) ауторке Гордане Драганић Нонин.

703902_studija-o-nezavisnim-piscima-foto-promo_ff

Уз ауторку пројекта Гордану Драганић Нонин, уредницу у часопису за савремену културу Војводине „Нова мисао“ и дописнице листа „Данас“ из Новог Сада, о Независним писцима Југославије говориће и двојица иницијатора овог неформалног удружења књижевници Видосав Стевановић и Филип Давид, уз учешће песника Стевана Тонтића, који је био један од оснивача Независних писаца.

Публика ће бити у прилици да први пут, после четрвт века, чује колико је иницијатива о оснивању и раду Независних писаца била важна, не само за књижевност у региону, него за целокупну културну и друштвену јавност Југославије.

Након две године истраживања, Гордана Драганић Нонин прикупила је документацију о овом важном догађају, укључујући и оснивачка документа, преписку и фотографије, за које је до сада сматрано да су изгубљени у опсади Сарајева.

Користећи текстове објављене у штампи, као и белешке из објављених и необјављених дневника књижевника који су били оснивачи, ауторка је објавила темат у најновијем броју часописа за савремену културу Војводине „Нова мисао“ захваљујући којем је „на светлост дана“, изнето низ података о овом последњем покушају интелектуалаца са простора Југославије да се успротиве већ набујалом национализму на овим просторима.

Ауторка је тиме испунила оно што је један од оснивача, књижевник Павле Угринов, у свом још необјављеном дневнику „Нулта егзистенција 1946-2006“ предвидео још 1992. године.

„Знао сам да ће у неким бољим временима бити, бар са неколико речи, приближена и осветљена ова замисао. И бар делимично упамћена, као илузија, сва наша упорност, у некој историји млађих генерација и наших културних збивања. У сећањима на неоствариву идеју. На илузију групе писаца измештених од света и политике, у својој племенитој идеји – не пристајати и бити што даље од рата и хаоса“, записао је Угринов.

Оснивање удружења Независних писаца Југославије иницирали су с јесени 1989. четворица књижевника из Београда: Мирко Ковач, Живојин Павловић, Видосав Стевановић и Филип Давид. Оснивачка скупштина одржана је 20. децембра поменуте године у Сарајеву.

(Преузето са сајта: Блиц)

Подели са пријатељима