Реализација пројекта израде техничке документације за опремање комплекса ,,Преконошка пећина“ приводи се крају

Општини Сврљиг, на конкурсу Министарства за недовољно развијена подручја, половином прошле године одобрена су средства за израду пројектно-техничке документације за опремање комплекса Преконошка пећина. Како је овај процес дуготрајан због низа процедура и комплексности саме израде потребне техничке документације, ових дана планиране активности се приводе крају.

Проблеми који су постојали у прошлости, а огледали су се у томе да нису били задовољени основни услови за опремање овог Споменика природе, полако али сигурно се решавају.

У петак 18. фебруара текуће године урађено је геодетско снимање унутрашњости Преконошке пећине од улаза у сам пећински канал до тачке предвиђене за будуће туристичке посете на дужини од око 200 метара. Пројектом је предвиђено спољашње и унутрашње уређење пећинског комплекса Преконошка пећина, а ово је био један од задњих предвиђених корака.

Пројектно-техничка документација, која укључује низ сагласности,  потребна за реализацију пројекта  уређења комплекса Преконошка пећина ће бити веома брзо урађена, тако да ће се коначно добити могућност конкурисања код ЕУ фондова, Министарстава или кроз пројекте прекограничне сарадње за само уређење овог пећинског комплекса (Преконошка пећина, Велика Дувка, Равна пећ) и његовог пуштања у туристички погон.

Иако пут до остварења коначног циља изгледа трновито, у тренуцима и недостижно, веома је битна чињеница да се у реализацију овог пројекта кренуло по корацима који су просто неопходни и обавезни.

Општина Сврљиг и Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг ће се у будућности максимално фокусирати на прелажењу потребног пута зарад коначног уређења и пуштања у рад комплекса Преконошка пећина.

 

Подели са пријатељима