Slava manastira Sv.arhangela Gavrila

Bratstvo i sestrinstvo manastira Sv. arhangela Garila, jedinog manastira u svrljiškoj opštini u četvrtak slavi manastirsku slavu, petu posle ponovnog manastirskog statusa, ove svetinje, podignute u doba Nemanjića. Slavlje počinje u sredu uveče, svečanim noćnim bdenijem i nastavlja se u četvrtak svečanom liturgijom a potom i velikim narodnim saborom. Hram  Svetog argangela Gavrila, smešten podno Raila i Ljubovnika, između svrljiških sela Popšice i Pirkovca, podignut je u doba Nemanjića „a prvi put obnovljen 1857 godine prilogom od naroda pod vladom kanjaza Aleksandra Karađorđevića. Popaljen od turaka 1876. god. Osvećen episkopom Timočkim Melentijem 1896. god.“, stoji na natpisu iznad ulazin vratka crkve.
Oduvek u narodu zvan manastirom, obnova crkve posvećena Svetog arhangelu Gavrilu počinje 2002. godine, dolaskom jeromonaha Varnave, kada manastir posvećen ovom svecu, ponovo dobija manastirski status.

MANASTIRSKA SLAVA 
SVETOG ARGAHNGALA GAVRILA

Godine 2004. izvršena je dranaža oko same crkve, tako da je iz temelja odvedena voda, koja je opasno nagrizala ovu svetinju, a 2005. godine obnovljena je kompletna fasada crkve i prepokrivena bakarnim limom, tako da je zaštićena „i sa krova“ od vlage.
– Ovog leta smo, zahvaljujući Bogu i ljudima dobre volje i njihovim darovima, uspeli da obnovimo i preuredimo stari manastirski konak i mnoge druge manastirske objekte – naglasio je uoči manastirske slave iguman manastira jeromonah Varnava.

Подели са пријатељима