2003
Početkom godine u probni rad instalirana mobitel 064 mreža. 
Ministarstvo prosvete izdvojilo 2,5 miliona za rekonstruckiju osnovne škole. Registrovani svrljiški preduzetnici zatražili akciju nadležnih organa da suzbiju rad na crono!
I svrljiška opština, pored Niša, Aleksinca, Knjaževca i Sokobanje, 29. januara proglešena za područje zaraženo besnilom. U akciji Lovačkog udruženja, u suzbijanju zaraze besnila, 8. i 9. februara odstreljeno je 16 lisica i sedam kuna i divljih mačaka.
Radnici „Maje“, posle stečaja, plate i doprinose, naplaćuju sudskim putem, uz prodaju mašina. 
SPS, po pravnosnažnoj presudi 14. februara iseljen iz opštinskih prostorija u sudskoj zgradi – „Komiteta“. 
U Beloinju, na poečtku drugog polugođa nastao spor roditelje, meštana i učiteljice. Učiteljica premeštena, đaci krenuliu školu.
Bivši radnici „Maje“ blokirali „WM TEKSTILES“, preduzeće iz Čakčka koje je uzelo u zakup prostorije a ne plaća kiriju. 
Na evidenciji Tržita rada na posao čeka blizu 2.500 lica, od toga 1.245 bez kvalifikacija.
Početkom aprila Svrljig dobio Turističku organizaciju. 
Tokom vanredne legaizacije i predaje neregistrovanog oružja Svrljižani predali 25 lovačkih pušaka, karabina i raznih vrsta pištolja, koji će biti legalizovani i jedna automatska puška, sa municijom, koja se ne može legalizovati. 
SO formirala Opštinski fond za zaštitu životne sredine. 
Uoči prvomajskih praznika pokupeo hleb, od 15 na 18 dinara. 
U protekle dve decenije na području Svrljiga bez dozvola podignuto oko 1.500 stambenih i pomoćnih objekata, ali i većina fabričkih hala. 
Prva likovna kolonija „ARS TIMACUM“ 9. maja počela sa radom u Niševcu. U radu kolinije učstvuju akademski slikari Radiša Rakić, Djordje Milošević i Pavle Nasković iz Aleksinca, Georgi Georgijev i Bogdan Antonijević iz Prokuplja, Vaso Milekić iz Plandišta, Veselin Drašaković i Slavoljub Čvorković iz Beograda i svrljiški likovni stvaraoci Dušan Vasić i Vlastimir Antić. 
Polovinom maja zatvorena Narodna kuhinja, koja je u Svrljigu radila godinu i po dana. Zbog neplaćenih računa, pekari ne isporučuju hleb Kolektivnom izbegličom centru u Izvoru. Radnici „Prgresa“ 16. maja blokirali matistralu Niš-Svrljig- Timočka krajina, zbog problema u preduzeću. Rukovodstvo „Zelenog vrha“ zaključalo upravnu zgradu, radnici ostali na ulici. 
Agencija za privatizaciju 8. jula obavestila zaposlene u „Krznu“ da je raskinut ugovor o privatizaciji. 
Kupci nisu obezbedili 5,5 miliona dinara za investicije. 
Krajem juna većina u SO (DOS, UOS i GG) odbacila predlog SPS-JUL o izglasavanju nepooverenja predsedniku SO i IO. 
Održan drugi Karavan džipova.
Posle pola veka bratstvo manastira Sv. Arhangel Gavrilo slavilo manastirsku slavu. S jeseni „Herbogal“ i „Krzno“ ostali bez struje. „Krznari“ bez posla, zaključali fabriku, ključeve predali predsedniku IO A. Batanjcu. 
Unutar zidina Sportske hale u izgradnji, omladinci DSS i G 17 plus, vanparlamentarne opozicije, odigrali odbojkašku utakmicu.
Darinki Jevrić, pesnikinji iz Prištine, uručena opštinska književna nagrada „Gordana Todorović“ koja se dodeljuje ženama književnim stvaraocima. Prva nagrada za najbolji ciklus pesama književnih susreta 
„Dani G.Todorović“ dodeljena Zdenki Gazivodi iz Bgd.
Narodna kuhinja počela ponovo da radi krajem oktobra. 
Oktobra lekari Doma zdravlja članovi sindikata lekara i farmaceuta štrajkovali zahtevajući da imaju četiri puta veće plate od ostalog medicinskog osoblja. 
Na predsedničkim izborima 16. novembra, Tomislav Nikolić (SRS) osvojio 51,38 posto glasova, Dragan Maršićanin (DSS) 23,74 i Velimir Ilić (NS) 13,38 posto glasova. Na birališta je izašlo oko 40 posto birača. 
Dragan Marišićanin, potpresednik DSS izjavio: nećemo sa SRS, SPS i DS.
U Svrljigu 11. decembra u dva trgovačka objekta otkrivene dve falsifikovane novčanice u apoenima od 5.000 dinara. 
SO donela odluku o proslavi 200. godišnjice Prvog srpskog ustanka.
Tihomir Videnović, predsednik SO u oceni 2003. godine izjavio: „Bila je teška, ne ponovila se“.
Na parlamentarnim izborima održanim 28. decembra, glasalo 60.6 posto Svrljižana sa pravom glasa (14.850 birača). Prema podacima CeSID-a najviše glasova je osvojio SRS – 27.2 %, zatim DSS 13,5%, SPS 12,5, koalicija SPO-NS 10,2 , peti je G 17 plus sa 8,2 i na šestom mestu je DS sa 7,8 posto osvojenih

Подели са пријатељима