VREMEPLOV : SVRLJIG 2002.

2002
Odbornici SO kritikovali povećanje izdvajanja iz budžeta za materijalne troškove (30%), za zarade (13%) i povećanje broja funkcionerskih mesta (predsednik i potpresednik SO, predsednik Izvršnog odbora, načelnička mesta). 
Politički „ratovali“ SPO i NS. SPS kritikovala medije zbog pisanja o iseljenju SPS iz zgrade SO, odnosno Opštinskog suda, nekadašnje zgrade „Komiteta“. 
Domaćin Badnje večeri Tomislav Živić, vlasnik „Bioflore“ organizovao bogatu proslavu uz grejanu rakiju, kuvano vino i čaj i vatromet. 
Januara kubik ogrevnog drveta koštao od 60 -70 maraka. 
Šljivovčani, zbog utrine na Stružini, protestvovali ispred SO. 
6. februara osnovan Kik-boks klub u Svrljigu. 
Kancelarija G 17 plus otvorena 20. februara. 
Februara bivšem komandiru policije u Svrljigu Ljubiši Zdravkoviću, potvrdjena kaznu zatvora u trajanju od 5 meseci, uslovno na godinu dana, zbog zlostavljanja u službi. Protiv dvojice policajaca i osudjenog Zdravkovića vodio se odvojeni proces zbog premlaćivanja petorice Svrljižana, učesnika demonstracija, tokom leta 2000. godine. 
Bioskop Kulturnog centra, posle duže pauze, 1. marta prikazao domaći film „Sve je za ljude“. 
Objavljena druga knjiga pesama svrljiškog pesnika Miodraga Kostića. 
Otpor i Klub demokratske omladine Svrljiga posetili SO i predsedniku Tihomiru Videnoviću (DS) predali kutiju za žalbe gradjana. 
Članovi Izvršnog odbora SO početkom aprila usvojili predlog predsednika SO T.Videnovića da ubuduće samo on potpisuje račune za reprezentaciju. 
Prvi godišnji vašar – Blagovesti, kao i ostali, od ove godine se održavaju na Pastirištu. 
Na sednici lokalnog parlamenta predstavnici Fabrike vijaka za aerozagadjenje iz njihovog pogona bitumenizacije na otvorenom, optužili – novinare i medije, uz „
ć
utanje“ odbornika. 
Krajem aprila na sednici Izvršnog odbora SO vodjena rasprava o kreditu za razvoj stočarstva, koji se realizuje preko preduzeća „Vomaprom“, čiji je garant opština Svrljig.
Za uskršnje, prvomajske i djurdjevdanske blagdane na svrljiškoj pijaci je bilo dosta jagnjadi i prasadi, ali po paprenim cenama.(Prasad 3 – 4 marke, jagnjad 4,5 DM).
Za počesnog gradjanina Svrljiga proglašen Ninoslav Radovanović, kardiovaskularni hirurg, osnivač i rukovodilac Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, rodjen u svrljiškom kraju. 
Broj obroka u Narodnoj kuhinji polovinom maja od 200 smanjen na 150, a zbog besparice korisnici doplaćivali 4 dinara po obroku. 
Radno vreme u ugostiteljskim objektima radnim danima srkaćeno, do ponoći, a vikendom produženo za sat vremena do – 1.

*

PRESTOLONASLEDNIKU SVRLJIŠKE GAJDE I JAGNJE
„Bogatima niko ne pomaže. Mi smo bogati jer imamo bogatu prirodu. Zato ponudite svoje proizvode svetu, otidite vi u svet, ne čekajte da stranci prvi dođu“, posavetovao prestolonaslednik Aleksandar svrljiške privrednike i čelnike svrljiške opštine, prilikom njegovog jednodnevnog boravka u Svlrjigu i manastiru Sv.arhangel Gavrilo u Popšici.

*

Početkom juna u pekari Mlinsko-pekarskog preduzeća „Mladenović“, vekna hleba koštala 10 dinara, duplo jevtinije od hleba niškog „Žitopeka“. Zahvaljujući konkurenciji cene zejtina razlikovale su se od 5 do 10 dinara, a prodavci su omogućavali „poček na ček“ od 30 do 90 dana. 
Kupcima u Hrvatskoj MIN „Svrljig“ će narednih meseci isporučiti robu vrednosti 25O.OOO evra. U prvom upisnom krugu za jedno odeljenje za trogodišnje zanima nje konfekcioonar, u svrljiškoj srednjoj školi, prijavila su se samo dva učenika.
Na sajtu opštine Svrljig poseta prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića Svrljigu pozitivno ocenjena. 87,5 posto posetilaca je odobrilo posetu a 12,5 posto njih misli da je ona bila nepotrebna. 
Za najpopularnijeg lokalnog političara od učesnika ankete njih 60,9 % glasalo je za Mirjanu Jevtić-Petković /SDP/, načelnicu Nišavskog okruga, drugi na listi sa 17,4 posto glasova je Tihomir Videnović /DS/ aktuelni predsednik SO Svrljig. 
Na spisku hiljadu preduzeća koja će biti privatizovana po sistemu ubrzane privatizacije iz svrljiške opštine najpre su se našla dva – Industrija kože i vune „Krzno“ i Stambena zadruga „Zvezda“.Potom je „Zvezda“, brisana a naknadno je u spisak uvršćeno preduzeće za otkup i preradu lekovitog bilja „Herbogal“.
Od maja meseca svrljiški „Progres“ je bez direktora. 
Batu Živojinovića, predsedničkog kandidata SPS 26. septembra, u Svrljigu, pre zvaničnika iz lokalnog SPS, dočekali novinari. Živojinović je napomenuo da je podrška Slobodana Miloševića, iz Haga, drugom predsedničkom kandidatu, i dalje pod velom tajne.
Kampanja koju je u Svrljigu i svrljiškim selima organizovala Kancelarija G 17 plus za predsedničkog kandidata Grupe građana Miroljuba Labusa, nije nikog ostavila ravnodušnim. 
Aktivisti iz Labusovog štaba, u selima svrljiške opštine dobijali pohvale i blagoslove, upućene i Labusu, ali bilo je i kletvi.
U Manojlici, za jedno odborničko mesto bilo je pet kandidata (DSS, SPS, USS, Udružena opozicija Svrljiga i GG). Izbore je dobio Milija Matejić, kandidat Ujedinjene seljačke stranke. 
Najveći broj glasova 29. septembra u svrljiškoj opštini osvojili su predsednički kandidati Vojislav Koštunica 26,58 posto, Vojislav Šešelj 26,22 posto i Miroljub Labus 14,26 %. Prema podacima svrljiškog CESIDa na birailišta izašlo 58,o3 % birača.
Oktobar: Šahisti svrljiškog „Zelenog vrha“ na takmičenju Kvalitetne lige centralne Srbije,u Banji Koviljači osvojili peto mesto,
Za novog direktora „Akustike“ izabran Dragiša Tošić, diplomirani inženjer elektornike.
U svrljiškoj osnovnoj i srednjoj školi, u izbornoj nastavi, u prednosti gradjansko u odnosu na versko vaspitanje. 
U Kulturnom centru Svrljiga otvorena izložba dokumentarne fotografije , autora Milorada Tošića, novinara fotoreportera, sa „Pastirskih sabora“ od 1963. do 1967.g.
SPS Svrljiga duguje Opštiskom sudu u Svrljigu 4.500 dinara, sa kamatom i troškovima opomene, to je skoro duplo više, za overu potpisa za redsedničkog kandidata Velimira Batu Živojinovića. 
Ko je u subotu uveče, 19.oktobra, oko 19.30 časova skoro na smrt pretukao osamdesetogišnjeg Svetislava Miloševića Taneta (čoveka koji je trgovao devizama) i teže povredio njegovu deset godina mlađu suprugu Nadeždu, još uvek nije poznato nadležnim organima u Svrljigu…
U Svrljigu je u samom centru grada, u prodavnici ITK „Svrljig“, otvorena prva, velika i dobro snabdevena kineska prodavnica, koja je privukla veliki broj kupaca.
Početkom novembra je od zadobijenih povreda, u bolnici, svo vreme bez svesti, preminuo Svetislav Tane Milošević.
Prva licitacija Robne kuće (ITK) „Svrljig“, radi naplate potraživanja niškog „Nitexa“, zakazana za 1. novembar u Opštinskom sudu, nije uspela.Nije bilo kupaca koj bi platili 17,95 milioona din. 
Novembra meseca Agencija za privatizaciju objavila oglas svrljiške Fabrike nameštaja „Progres“ o inicijativi za privatizaciju. 
Komemorativnim skupom 9. novembra zaposleni u ITKS oprostili se od svog penzionisanog direktora Vlastimira Markovića-Lacka, osnivača i direktora, do odlaska u penzioju,ovog preduzeća. Osamdesetogodišnji Marković je jedno vreme, pored funkcije direktora preduzeća, bio i predsednik opštine Svrljig.
Devetog novembra, svečano je predata na upotrebu, adaptirana škola u Niševcu, sredstvima USAID – DTI. 
Na predsedničkim izborima, 8. decembra, od 15.130 glasalo 47,24 posto birača. Najviše, 47,98 % glasova dobio Vojislav Koštunica, V.Šešelj 42,79 a Borislav Pelević 6.95 % glasova. 
Inženjerci VJ iz Paraćina, radili mesec i po dana na prosecanju i proširenju lokalnog puta Svrljig – Sokobanja, od Labukova do Radenkovca. Injženjerci uredili i prilaz manastiru Sv.arhangel Gavrilo u Pirkovcu. 
Udruženje ribolovaca „Timok“ u Svrljigu odustalo početkom decembra od poribljavanja dela Svrljiškog Timoka u samom gradu, jer posao bio uzaludan zbog pet – šest odraslih vidri na tom delu reke. 
Reni bunar „Mrznin potok“, izgradjen sredstvima Evropske zajednice, pušten je u probnu eksploataciju, ali se javila bojazan njegovog priključka na vodovodni sistem, zbog veće prisutnosti gvoždja u bunarskoj vodi. 
Prva nagrada 18. konkursa „Dani Gordane Todorović“, jugoslovenske pesničke manifestacije, ove godine pripala je Ozrenu Petroviću, iz Medoševca, druga Daliboru Filipoviću Filipu, iz Knjaževca a treća pesnikinji Maji Milošević iz Svrljiga. 
U izdanju Kulturnog centra Svrljig objavljen prvi broj časopisa za književnost, umetnost , nauku i kulturu – Bdenja. 
„I protekla, 2002.godina, bila je jedna od teških u nizu, ali je učinjen i određeni pomak, pre svega na komunalnom planu, za razliku od privrede“, izjavio je medijima predsednik SO Tihomir Videnović(DS).


Подели са пријатељима