„Зелена агенда у нашем дворишту“ у Центру за туризам, културу и спорт

„Зелена агенда у нашем дворишту“ у Центру за туризам, културу и спорт у Сврљигу, у понедељак 6. децембра у 18 часова.Удружење грађана из Сврљига „Сунце Истока“ је на основу истраживања и праћења европског законодавства у области Зеленог договора као и усклађивање домаћег законодавства у складу са европским прописима добило одобрење Министарства за заштиту животне средине владе Републике Србије, за спровођење пројектних активности едукације и презентације под називом ЗЕЛЕНА АГЕНДА У НАШЕМ ДВОРИШТУ.

Зелена агенда или договор ЕУ, тиче се пре свега очувања здраве животне средине. Проблем број један у европској политици је заустављање и смањење емисије штетних гасова. Планом EУ је предвиђено да се до 2030. године емисија смањење емисије за 40% а до 2050. емисија треба да износи 0%.

Kако ће се зелена агенда спроводити у нашој земљи и на основу којих законских аката одговор ће дати координатор пројекта Ружица Павловић и Сарадник на пројекту Ивана Рајковић. Биће речи и о томе какве промене у навикама су нужне како би се догодиле битне позитивне промене у нашој животној средини. Kакве потенцијале има Сврљиг у систему деловања законских и подзаконских аката на тему животне средине и да ли ће нам живот бити лепши ако их усвојимо, то су све питања која ће бити постављена на овом скупу. Очекује се активно учешће у дискусији учесника овог скупа.Ова трибина је намењена грађанима Сврљига јер је то тема која се тиче свих нас.
Такође ће бити речи о Софијској декларацији која је потписана у новембру 2020. Говориће се о обавезама које су преузели лидери Уападног Балкана у вези са очувањем животне средине,као и о саобраћају,новинама у области зелене енергије које наступају са почетком 2020. године као и о могућностима које се нуде од разлицитих фондација које нуде средства икако доћи до њих?

Све ове теме ће бити разматране у понедељак 8. новембра у Сали Центра за туризам, културу и спорт у Сврљигу са почетком у 18  сати.

Организатори Пројекта желе свима добродошлицу.

Улаз је бесплатан.

Подели са пријатељима