Црква Светог цара Константина и царице Јелене

Налази се у централном делу Сврљига. Изграђена је и освећена 1928. године.

Грађена је од опеке у српско-византијском стилу 1928 године. Црква је триконхосне основе, са ђакониконом и проскомидијом.       Над припратом се диже звоник квадратне основе са калотом на тамбуру. Поседује бифоре са каменима капителима и стуцима. Изнад наоса уздиже се, на квадратном тамбуру, поркупоље решено пандантифима. Покривена је лимом. Конхе, грађене са спољне стране, ојачане су полукружним пиластрима са каменим капителима који формирају слепе аркаде. Тако да је конха унутра полукружна а споља петострана. То се односи и на апсиду. Црква је грађена од опеке, са декоративном пластиком. Од камена су стубци и капители, а на полукружним пиластрима су капители од камена.

Подигнута је добровољним прилозима Сврљижана, уз помоћ угледних житеља сврљишког среза и Ниша, међу којима је био и Никола Узуновић, тадашњи председник Владе Краљевине Југославије.

Живописана је 1933. године захваљујући донаторима – трговцима и занатлијама. Исте године је постављен иконостас, као поклон Драгог Јовановића из Ниша.

Црква је обновљена и дограђена 2009. године.

Подели са пријатељима