Обележен Светски дан туризма у Сврљигу

Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг подржао је иницијативу Министарства трговине, туризма и телекомуникација и укључио се у овогодишње обележавање Светског дана туризма. Тим поводом у понедељак, 27. септембра 2021. године организована је туристичко-рекреативна шетња. Окупљање је било у дворишту цркве Св. Илије у Нишевцу где је учеснике угостио парох сврљишки Младен Маринковић.

Учесницима је подељен туристички пропагандни матаријал општине Сврљиг.

Група се кретала од цркве Св. Илије до уласка у Нишевачку клисуру, даље римским путем до места где се некада налазило трачко гробље, касније средњевековна црква, видиковца Пробој и купалишта Бањица.

Сви присутни имали су прилику да од стране радника Центра за туризам, културу и спорт сазнају више о културно-историјском наслеђу Сврљига. Група је имала међународни карактер, јер је међу посетиоцима био и један држављанин Немачке.

Он је своје импресије, фотографије и руту туре поставио на популарном немачком трекинг  сајту www.komoot.de, што ће у будућности веома значити свим заинтересованим авантуристима из ове земље, уколико желе да обиђу стазе у Нишевачкој клисури.

Истог дана, у 19 часова, уз поштовање свих епидемиолошких мера у биоскопу Центра премијерно је приказан туристички филм о Сврљигу Добродошли у Сврљиг!

Пре почетка филма присутнима се обратио директор Центра Драган Савић, који се захвалио присутнима и нагласио да је битно обележавати Светски дан туризма тако да је центар на овакав начин скромно обележио овај значајан датум.

Публика је са пуно пажње пропратила филм иако се увиђа, као и много пута до сада, да становници Сврљига не посећују овакве догађаје. Надамо се да ће се овакав тренд у будућности променити, те да ће сви културни догађаји бити посећени у већем броју.

 

Подели са пријатељима